Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitrianskom kraji vlani ohlásilo osobný bankrot 1258 ľudí

Ilustračná foto. Foto: FOTO TASR/AP

Vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, podľa ktorej tento počet predstavuje podiel 11,03 percenta z celkových osobných bankrotov vyhlásených v roku 2018.

Nitra 4. januára (TASR) – V Nitrianskom kraji v uplynulom roku zbankrotovalo celkovo 1258 obyvateľov. Vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, podľa ktorej tento počet predstavuje podiel 11,03 percenta z celkových osobných bankrotov vyhlásených v roku 2018.

Počet osobných bankrotov v Nitrianskom regióne je tak podľa analýzy tretí najnižší po Trnavskom a Bratislavskom kraji. "V medziročnom porovnaní s rokom 2017 počet osobných bankrotov v Nitrianskom kraji v roku 2018 narástol o 216,36 percenta. Je to o 52,03 percenta viac, než bol medziročný nárast počtu osobných bankrotov na celom Slovensku," konštatuje sa v analýze.

Podľa hlavnej analytičky CRIF SK Jany Markovej je hlavným dôvodom výrazného nárastu bankrotov vyššia dostupnosť osobného bankrotu ako inštitútu zbavenia sa dlhov, ktorý umožnila legislatívna zmena účinná od 1. marca 2017. "Dôvodom teda nie je, že by sa na Slovensku od júna 2017, keď sa prvýkrát prejavili účinky tejto zmeny, začalo dostávať do neriešiteľných finančných problémov stále viac a viac občanov. Ide o dlžníkov, ktorí svoju platobnú neschopnosť nemohli v minulosti riešiť, nakoľko nespĺňali legislatívne podmienky," pripomenula Marková.