Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

V prípade úmrtia trojročného Sebastiána padli obvinenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Sebastián bol ešte začiatkom minulého roka hospitalizovaný v nemocnici s podozrením na cukrovku. Jeho stav sa prudko zhoršil v noci 30. januára.

Nitra 14. februára (TASR) – V prípade úmrtia trojročného Sebastiána v nitrianskej fakultnej nemocnici boli obvinené tri lekárky a dve zdravotné sestry. Pre TASR to uviedol hovorca nitrianskej prokuratúry Jaroslav Maček. „Uznesením z 8. februára vzniesol vyšetrovateľ v tejto veci obvinenie piatim osobám za prečin usmrtenia. Uznesenie však doposiaľ nenadobudlo právoplatnosť,“ doplnil Maček.

Sebastián bol ešte začiatkom minulého roka hospitalizovaný v nemocnici s podozrením na cukrovku. Jeho stav sa prudko zhoršil v noci 30. januára. Malého pacienta previezli do nemocnice v Bratislave, kde mu však už život zachrániť nedokázali.

Prípadom sa už zaoberal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý v septembri 2017 na základe vykonaného dohľadu skonštatoval, že zdravotná starostlivosť nebola maloletému pacientovi poskytnutá správne. Ako sa pred časom vyjadrila hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová podnet bol uzavretý ako opodstatnený.

Vo svojom stanovisku úrad uvádza, že bolo zistené porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. „Zistil pochybenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, pričom neboli včas vykonané všetky zdravotné výkony na zabezpečenie účinnej liečby s cieľom zlepšiť zdravotný stav maloletého pacienta,“ konštatoval ÚDZS.