Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: Viliama M. odsúdili za vraždu na 11 rokov väzenia

Viliam M. prichádza na budovy súdu v Nitre 13. februára 2015, kde má padnúť rozsudok nad Viliamom M. obžalovaným z vraždy Jozefa Gudábu z jari 2003. Foto: TASR - Henrich Mišovič

K vražde došlo v marci 2003 v záhradkárskej oblasti pri obci Bojná neďaleko Topoľčian.

Nitra 13. februára (TASR) – Okresný súd v Nitre dnes uznal Viliama M. za vinného z vraždy Jozefa Gudábu a odsúdil ho na trest 11 rokov odňatia slobody. K vražde došlo v marci 2003 v záhradkárskej oblasti pri obci Bojná neďaleko Topoľčian. Viliam M. mal podľa súdu po predchádzajúcej hádke postreliť Gudábu do brucha. Následne mal Karol M., ktorý sa v súčasnosti nachádza v Belize, streliť obeti do hlavy. Potom bolo telo poškodeného pochované do provizórneho hrobu, kde bolo vo februári 2011 objavené. "Teda spoločným konaním úmyselne usmrtil iného, tým spáchal trestný čin vraždy spolupáchateľstvom. Súd ho do výkonu trestu zaraďuje do tretej nápravnovýchovnej skupiny," uvádza sa vo vynesenom rozsudku.



Podľa senátu Okresného súdu v Nitre bolo vykonané rozsiahle dokazovanie, v ktorom boli do úvahy brané priame i nepriame dôkazy. Priamym dôkazom toho, že obžalovaný Viliam M. spôsobil smrteľné zranenie Jozefovi Gudábovi, je podľa súdu výpoveď Jána Krajčíka a znalecké posudky hlavne z odboru zdravotníctva a balistiky. Súd sa nestotožnil s argumentmi obhajoby a obžalovaného o nedôveryhodnosti výpovede Krajčíka, ktorého súd v Trnave vo štvrtok 12. februára 2015 odsúdil na deväť rokov odňatia slobody za marenie spravodlivosti, krivé obvinenie a krivú výpoveď. Krajčík vypovedal v minulosti ako svedok o viacerých vraždách v slovenskom podsvetí, neskôr sa preukázalo, že vo viacerých prípadoch nehovoril pravdu. Podľa súdu však výpoveď Krajčíka jednoznačne korešponduje so znaleckými posudkami. "Tam niet rozporu v podstate so zisteniami znalcov," uvádza sa v zdôvodnení rozsudku.

Viliam M. prichádza na budovy súdu v Nitre 13. februára 2015, kde má padnúť rozsudok nad Viliamom M. obžalovaným z vraždy Jozefa Gudábu z jari 2003.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Proti rozsudku sa na mieste odvolala prokuratúra i Viliam M. "Podávam odvolanie vo všetkých výrokoch. Ja som sa s Gudábom nikdy nestretol, ani som ho nezavraždil," zdôraznil Viliam M. Svoje rozčarovanie nad rozsudkom neskrýval ani pri odchode zo súdnej siene. "Všetko je to na mňa našité, nikdy som nikoho nezabil, môžu sa hanbiť, fuj," vyhlásil. Nespokojný s rozsudkom bol obhajca Viliama M. Igor Cibula. "Odsúdenie je založené na výpovedi svedka Jána Krajčíka, ktorý bol včera právoplatne odsúdený za trestný čin marenia spravodlivosti, krivej výpovede, krivého obvinenia, krivej prísahy. Jediný priamy dôkaz je výpoveď svedka Krajčíka. A nestotožňujem sa s názorom súdu, že znalecké posudky potvrdili výpoveď tohto svedka. Potvrdili, iba ako sa skutok stal. Svedok Krajčík tam bol, ale nebolo vôbec preukázané, že na mieste skutku bol aj môj klient. Môj klient ani nepoznal poškodeného. Počas celého dokazovania nebolo preukázané, že ho vôbec poznal. Môj klient nemal ani motív na vraždu poškodeného Gudábu," zdôraznil po vynesení rozsudku Cibula.

Viliam M. čelil pred časom obvineniam z viacerých trestných činov. V priebehu roka 2013 ho oslobodili v prípade vraždy jeho synovca Jozefa i v prípade krádeže peňazí z nitrianskej pobočky VÚB, ku ktorej došlo v roku 1996. Viliam M. bol zbavený obvinenia aj v kauze vraždy Petra Čongrádyho. Dnes bol odsúdený za vraždu Jozefa Gudábu. Obžalovaný je tiež v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v roku 2009, pri ktorej prišla o život jedna osoba a viaceré utrpeli zranenia.