Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Počasie

OPATRNE: V stredu doobeda sa môže tvoriť poľadovica i hmla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Kristína Mayerová

Výstraha pred hmlou s dohľadnosťou od 50 do 200 metrov je vydaná pre celé Slovensko v stredu do 10.00 h. O hodinu dlhšie platí na celom území výstraha pred poľadovicou.

Bratislava 20. decembra (TASR) - V stredu doobeda sa môže na Slovensku ojedinele vytvárať poľadovica i hmla. Vydané sú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha pred hmlou s dohľadnosťou od 50 do 200 metrov je vydaná pre celé Slovensko v stredu do 10.00 h. O hodinu dlhšie platí na celom území výstraha pred poľadovicou. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňuje SHMÚ.

Prvý stupeň výstrahy platí tiež pre vietor na horách v okresoch Banská Bystrica, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. V oblastiach nad pásmom lesa môže vietor dosiahnuť miestami v nárazoch rýchlosť od 110 do 135 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra môže byť do 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica.

Upozornenie na smogovú situáciu je stále v Jelšave a okolí. Príčinou sú vysoké emisie z vykurovania pevným palivom, možný vplyv dopravy a priemyslu.

Naďalej platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred možnou povodňou v okresoch Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava.