Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Počasie

SHMÚ: Na západnom Slovensku platia podvečer výstrahy pred búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Výstrahy druhého stupňa pred búrkami platia pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda a Galanta.

Bratislava 10. júna (TASR) - Vo viacerých okresoch na západnom Slovensku platia od sobotného podvečera výstrahy druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že výstrahy platia priebežne do 19.00 h.

V týchto okresoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb," uviedli meteorológovia.

Výstrahy druhého stupňa pred búrkami platia pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda a Galanta. Na zvyšku Slovenska naďalej platia výstrahy prvého stupňa pred búrkami.

SHMÚ vydal aj hydrologické výstrahy druhého stupňa pred prívalovými povodňami. Tie platia pre okresy Levice - západ a východ, Banská Štiavnica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina a Lučenec priebežne do 19.00 h.