Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Počasie

SHMÚ: Pozorovanie polárnej žiary na Slovensku môže sťažiť oblačnosť

Na snímke polárna žiara nad Vysokými Tatrami, 10. mája 2024. Foto: TASR - Michal Svitok

Meteorológovia skonštatovali, že oblačnosť už pokrýva veľkú časť nášho územia a vyskytujú sa aj prehánky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. mája (TASR) - Pravdepodobnosť výskytu polárnej žiary pretrváva, na Slovensku môže jej pozorovanie v noci zo soboty na nedeľu (12. 5.) sťažiť viac oblačnosti. Najvyššia pravdepodobnosť jej pozorovania bude nad západným, čiastočne aj stredným Slovenskom, na východe je šanca najmenšia a trochu stúpa nadránom v severnej časti. Vyplýva to z vyjadrenia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Výrazná slnečná aktivita silným slnečným vetrom naďalej k Zemi prináša veľké množstvo materiálu a vyvoláva mimoriadne silnú geomagnetickú búrku, podľa NOAA (Americký národný úrad pre oceán a atmosféru, poznámka TASR) s najvyšším stupňom G5," uviedol ústav s tým, že aj najbližšiu noc tak pretrváva pravdepodobnosť výskytu polárnej žiary aj v miernych zemepisných šírkach.

Meteorológovia skonštatovali, že oblačnosť už pokrýva veľkú časť nášho územia a vyskytujú sa aj prehánky. Upozornili, že jej vývoj v najbližších hodinách nie je úplne jednoznačný. No vzhľadom na intenzitu polárnej žiary môže podľa SHMÚ už čiastočné zmenšenie oblačnosti zvýšiť šance na jej pozorovanie.