Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

OPATRNE: Meteorológovia varujú pred nárazovým vetrom i poľadovicou

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

V oblasti Vysokých a Nízkych Tatier očakáva SHMÚ v rovnakom čase, teda od štvrtkového večera do piatkového rána, silný vietor na hrebeňoch hôr.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Juhozápad i sever Slovenska v najbližších nočných a ranných hodinách zasiahne nárazový vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa. V prípade vetra na horách v oblasti Tatier bude platiť zvýšená výstraha 2. stupňa. Meteorológovia varujú aj pred poľadovicou v severných okresoch.

Výstraha pred silným nárazovým vetrom v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad začne platiť od 20.00 h, v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec a Dunajská Streda od 21.00 h. Potrvá do piatkového (24. 11.) rána. "Očakávame výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 45 až 50 kilometrov za hodinu a krátkodobo v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu," spresnili meteorológovia.

V oblasti Vysokých a Nízkych Tatier očakáva SHMÚ v rovnakom čase, teda od štvrtkového večera do piatkového rána, silný vietor na hrebeňoch hôr. "V polohách nad 1500 metrov očakávame výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu, teda silu mohutnej víchrice," dodávajú meteorológovia.

Varujú aj pred poľadovicou, ktorej riziko hrozí od štvrtkovej polnoci v Prešovskom a časti Košického kraja, od piatkového popoludnia aj v okresoch Žilinského kraja.