Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea

Práve teraz

Vietnam chce do roku 2030 začať budovať dve vysokorýchlostné
železničné trate spájajúce hlavné mesto Hanoj s Čínou, čo je ďalším znakom nedávneho "oteplenia" vzťahov medzi týmito susednými komunistickými krajinami, oznámilo vietnamské ministerstvo plánovania.

Grécko prvýkrát po viac ako 100 rokoch sprístupnilo historickú mešitu
v meste Solún. Umožnilo tak modlitby pri príležitosti moslimského sviatku Íd al-Fitr, ktorým sa končí posvätný mesiac ramadán. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Projekty cezhraničnej spolupráce, dopravné prepojenia a spolupráca
v oblasti energetiky budú témami na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. Jednou z hlavných tém stretnutia bude aj obnova Ukrajiny.

Ak USA čoskoro nedodajú Ukrajine podporu v podobe munície a zbraní,
Rusko do niekoľkých týždňov získa nad ukrajinskými jednotkami prevahu až 10:1. V americkom Kongrese to vyhlásil generál Christopher Cavoli, hlavný veliteľ Velenia americkej armády v Európe (EUCOM).

Jedna osoba zahynula a najmenej jedna ďalšia utrpela zranenia pri
útoku nožom v meste Bordeaux na juhozápade Francúzska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj z polície.

Úvod

Futbalisti FC Barcelona zvíťazili v napínavom úvodnom zápase
štvrťfinále Ligy majstrov na ihrisku Paríža Saint-Germain 3:2. O ich triumfe rozhodol v 77. minúte hlavou po rohu striedajúci Andreas Christensen.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nerobí dosť pre zvýšenie
prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, uviedol v stredu americký prezident Joe Biden. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AP.

Basketbalistky tímu Piešťanské Čajky si suverénnym spôsobom
zabezpečili účasť vo finále Niké extraligy. V stredajšom stretnutí semifinále play off zdolali doma ŠBK Šamorín hladko 87:35 a sériu vyhrali 3:0 na zápasy.

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť
hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Uviedla to v Bruseli prezidentka SR Z. Čaputová po prijatí u predsedníčky EP Roberty Metsolovej a po stretnutí s viacerými slovenskými europoslancami

Environmentálna organizácia Greenpeace v stredu obvinila švédsku
spoločnosť IKEA z podieľania sa na likvidácii pralesov v Rumusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Holandský cyklista Wilco Kelderman nebude štartovať na Giro d’Italia.
Jazdec tímu Visma-Lease a Bike sa nedokáže včas zotaviť zo zlomeniny kľúčnej kosti, ktorú utrpel po páde v záverečnej etape marcových pretekov Paríž - Nice.

Novým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva
Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) sa stal Michal Ďuriš. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) uviedla do funkcie aj člena predstavenstva poisťovne Mateja Feketeho.

Rok 2023 bol v Európe jedným z najhorších v tomto storočí
v spojitosti s lesnými požiarmi, vyplýva zo správy Európskej komisie (EK), ktorú zverejnili v stredu. TASR sa odvoláva na túto správu a agentúru Reuters.

Novozvolený prezident Peter Pellegrini vyzýva na vykročenie k ceste
zjednoteného Slovenska. Politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti totiž podľa neho dostali po voľbách nové a nebezpečné rozmery.

Ústavnoprávny výbor NR SR vypočul aj kandidátku na sudkyňu
Ústavného súdu SR Martinu Jánošíkovú. Navrhol ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Na 16 vzrástol v stredu počet obetí minulotýždňového
silného zemetrasenia na Taiwane. Záchranári našli na turistickom chodníku na východe krajiny ďalšie tri telá, oznámili miestni predstavitelia.

Dôvodov na odvolanie riaditeľa SHMÚ Martina Benka je množstvo.
Ide predovšetkým o zlý manažment riadenia, osobitne v oblasti manažovania IT projektov. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že ho odvolal v súlade so zákonom.

Tínedžerka nasprejovala v Mníchove nacistické symboly
na asi 50 domov a 30 áut. Uviedla to v stredu miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Polícia upozorňuje na falošné SMS vydávajúce sa za Slovenskú poštu.
Cieľom podvodníkov je získanie údajov z platobnej karty. Prezídium Policajného zboru na to upozornilo na sociálnej sieti.