Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea

Práve teraz

Ľuďom, ktorí opatrujú svojich blízkych s ťažkým zdravotným postihnutím
a zároveň majú príjem zo zamestnania, by sa nemusel krátiť príspevok na opatrovanie. Navrhuje to opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

Prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry zamietol sťažnosť v prípade
zastavenia trestného stíhania súvisiaceho s úmrtím bývalého policajného prezidenta Lučanského vo väzbe. Splnomocnenec poškodených Radačovský žiada, aby to preverila Generálna prokuratúra SR.

Na Úrade vlády SR sa zišla koaličná rada na úrovni trojčlenných
delegácií vedených predsedami strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Rokovali o postupe počas najbližšej schôdze Národnej rady (NR) SR. Informoval o tom tlačový a informačný odbor úradu vlády.

Poľská vláda Donalda Tuska predstavila program pre mimotelové
oplodnenie (IVF) platný od 1. júna 2024 do 31. decembra 2028. TASR informuje na základe informácií agentúry PAP.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul zatiaľ len jedného
kandidáta na sudcu Ústavného súdu. Kandidát Anton Dulak takmer štyri hodiny odpovedal na otázky členov výboru, zástupcu prezidentskej kancelárie a ďalších poslancov NR SR.

Úvod

Rakúske úrady informovali v utorok o lavíne v Alpách,
ktorá strhla dvoch devätnásťročných nemeckých turistov. Jeden z nich neprežil a druhý je vo vážnom stave, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Netreba šíriť hystériu o prudkej jedovatosti a premnožení chrobákov -
májok. Všetky májky sú jedovaté, ale človek by musel tohto chrobáka zjesť alebo olizovať, aby sa otrávil. Pre TASR to uviedol Marek Semelbauer z Ústavu zoológie SAV.

Končiaca prezidentka SR Zuzana Čaputová nemá záujem o funkciu v
Severoatlantickej aliancii a ani o pôsobenie v slovenskej politike. Prezidentka to uviedla po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

Bezpečnostná situácia na slovensko-ukrajinskej hranici sa posilní.
Štát to má dosiahnuť i cez projekt TRIGLAV, ktorý bol zameraný na boj proti chemickým, biologickým, rádioaktívnym a jadrovým hrozbám (CBRN).

Českí poslanci schválili novú definíciu znásilnenia na základe
princípu "Nie znamená nie". Ak novelu schváli Senát a podpíše prezident, vymedzenie znásilnenia sa zmení zo silou vynúteného na nesúhlasný pohlavný styk.

Stovky ľudí sa v Starej Ľubovni lúčili s trojicou mladých dievčat,
ktoré zahynuli pri nehode autobusu v Spišskom Podhradí. Posledná rozlúčka s Luciou, Sofiou a Katarínou začala dopoludnia v Chráme Matky ustavičnej pomoci pri Kláštore redemptoristov.

Všeobecný súd EÚ zrušil rozhodnutia Európskej rady prijaté medzi
februárom 2022 a marcom 2023 o zaradení ruských oligarchov Michaila Fridmana a Piotra Avena na sankčný zoznam EÚ za ich podporu agresie Ruska voči Ukrajine.

Bez dofinancovania sektora zdravotné poisťovne nebudú schopné
pokryť náklady nemocníc v druhom polroku. Poukázala na to Asociácia nemocníc Slovenska.

Na bezpečnosť a ochranu verejného poriadku počas štvrtkového
(11. 4.) zasadnutia vlád Slovenskej republiky a Ukrajiny v Michalovciach bude dohliadať dostatočné množstvo policajtov a bezpečnostných zložiek. Ubezpečilo o tom Ministerstvo vnútra SR.

Tridsaťeurová motivácia Slovenského rybárskeho zväzu za odstrel
jedného kormorána sa minula účinku. Od októbra do konca februára sa ich odstrelilo menej, ako v minulej sezóne. TASR o tom informoval ichtyológ SRZ - Rady v Žiline Richard Štencl.

Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu vyzvalo SZĽH,
aby konal po vzore Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a nepozval slovenských hráčov z prevažne ruskej KHL do národnej reprezentácie na blížiace sa majstrovstvá sveta.

Ozbrojené sily (OS) SR upozorňujú na presun tankov Leopard 2A4
do výcvikového priestoru. Predbežne je plánovaný na štvrtok (11. 4.) na trase Trebišov - Nový Ruskov - Sečovce - Zbehňov - Malé Ozorovce - Veľké Ozorovce.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce intenzívne
rokovať so šéfom rezortu financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) o ďalšom dofinancovaní sektoru. Poukázala pritom na to, že v tohtoročnom rozpočte pre zdravotníctvo je málo peňazí.

Tohtoročný marec bol veľmi až mimoriadne teplý. Na niektorých miestach
až extrémne teplý, napríklad v Hurbanove bol najteplejší marec od roku 1872. Letný deň bol v marci aj na staniciach Veľké Trakany 25,5 stupňa, Somotor 25,1 stupň. SHMÚ o tom informoval na webe.

Demokrati sa prihlásili k bilbordovej kampani so sloganmi: Slovensko
neprežije bez Ruska, nepotrebujeme Európsku úniu a NATO či výrok, že skutok sa nestal. Upozorniť chce na hrozbu naplnenia výrokov, ktoré pripisuje vládnej koalícii. Vyplýva to z vyjadrenia J. Naďa.