Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana

Práve teraz

Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že pri nočných náletoch na
pásmo Gazy zabila "desiatky teroristov" vrátane vysokopostaveného vojenského predstaviteľa palestínskeho hnutia Hamas. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice BBC.

Polícia objasňuje dopravnú nehodu z 9. októbra v obci Vinosady
v okrese Pezinok. Došlo pri nej k zrážke chodkyne. Tá utrpela ťažké zranenia a previezli ju do nemocnice. Vyšetrovanie policajti vykonávajú vo veci prečinu ublíženia na zdraví.

Zatiaľ nie je jasné, či bude v nedeľu z Egypta do pásma Gazy
odoslaná ďalšia humanitárna pomoc. Uviedol to námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu Sky News.

India odoslala do Egypta 38,5 ton humanitárnej pomoci určenej
pre civilistov v pásme Gazy, ktorí čelia nedostatku potravín, vody a liekov pre konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Uviedlo to v nedeľu indické ministerstvo zahraničných vecí.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová navštívila v sobotu
Izrael, aby sa stretla so svojím izraelským náprotivkom Benjaminom Netanjahuom. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry AP.

Úvod

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rokoval o mierových
snahách v pásme Gazy s politickým vodcom islamského palestínskeho hnutia Hamas Ismáíom Haníjom. Oznámila to v sobotu Erdoganova kancelária, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Negatívny či pozitívny postoj v otázke migrantov súvisí s tým, ako
ľudia myslia a čo cítia. Vyplýva to z dvoch štúdií SAV, ktorá o tom informuje na svojom webe. Ukázalo sa, že najdôležitejšie je, či ľudia myslia otvorene a cítia prepojenosť s ľudstvom.

Argentínčania si v nedeľu budú voliť prezidenta a viceprezidenta a
niektorých členov parlamentu. Voľbám dominuje nespokojnosť s desiatkami rokov trvajúcim ekonomickým úpadkom, ktorá viedla k vzostupu politického outsidera Javiera Mileia.

Na španielske Kanárske ostrovy dorazilo v sobotu viac
ako 1000 migrantov, ktorí sa vydali na nebezpečnú cestu z Afriky. Na jednom člne sa pritom tiesnilo 320 ľudí, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters.

Pentagón v sobotu zvýšil svoju vojenskú pripravenosť
na Blízkom východe, nariadil aktiváciu systémov protivzdušnej obrany "v celom" regióne a upozornil ďalšie americké sily, že môžu byť čoskoro nasadené.

Izrael v nedeľu oznámil, že pri leteckom útoku na komplex pod mešitou
v meste Džanín v okupovanom Predjordánsku zabil "teroristických operatívcov" z hnutí Hamas a Islamský džihád, ktorí plánovali útoky. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AFP, DPA a Reuters.

Austrálsky premiér Anthony Albanese začiatkom novembra navštívi Čínu
a stretne sa s tamojším prezidentom Si Ťin-pchingom, potvrdila v nedeľu Canberra. Oznam prichádza v čase, keď sa títo dvaja obchodní partneri snažia napraviť kedysi mrazivé vzťahy medzi krajinami.

Humanitárna situácia v pásme Gazy je "katastrofálna", uviedlo
v sobotu päť agentúr OSN a vyzvalo na ďalšiu medzinárodnú pomoc, keďže podmienky v tejto husto obývanej pobrežnej palestínskej enkláve sa zhoršujú. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Najmenej šesť mŕtvych si vyžiadal ruský raketový útok
na poštové distribučné centrum v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ku ktorému došlo v sobotu neskoro večer. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu zúčastnilo na propalestínskej
demonštrácii v západonemeckom meste Düsseldorf, zatiaľ čo polícia v Berlíne zakázala pochod plánovaný na nedeľu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Rusko má v pláne požiadať o zvolanie ďalšieho zasadnutia
Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas a humanitárnou situáciou v pásme Gazy.

Hokejisti Ottawy zaznamenali druhú prehru v prebiehajúcej sezóne
zámorskej NHL. V sobotnom zápase podľahli doma Detroitu 2:5.

Slovenský hokejista Marek Hrivík strelil jediný gól Leksandu
v dueli švédskej SHL s Växjö. Domáci tím podľahol súperovi 1:2.

Kvalifikáciu šprintu na Veľkej cene USA formuly 1
vyhral už istý majster sveta Max Verstappen z Red Bullu.

Futbalisti Bayeru Leverkusen zvíťazili v dueli
nemeckej Bundesligy na pôde Wolfsburgu 2:1 a dostali sa na čelo neúplnej tabuľky.