Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia

Práve teraz

Predsedníčkou poslaneckého klubu KDH bude Martina Holečková.
Informovala o tom hovorkyňa kresťanských demokratov Lenka Halamová. Holečkovú za šéfku klubu odhlasovali v utorok zvolení poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH.

Hnutie OĽANO a priatelia kritizuje nominácie na ministrov od Hlasu-SD
a SNS. Sú podľa neho hanbou, výsmechom a návratom Slovenska o vyše 15 rokov späť. Poslanec Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš vyzval prezidentku, aby využila svoje kompetencie a nominácie zastavila.

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje nomináciu Rudolfa Huliaka na šéfa
envirorezortu a Martiny Šimkovičovej na ministerku kultúry. Predseda Michal Šimečka vyzval lídra Smeru-SD Roberta Fica a predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, aby týmto nomináciám SNS zamedzili.

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 19 rokov neodohrajú v
utorok od 14.30 h v Dunajskej Strede odvetný prípravný zápas proti Švédsku.

Ústavný súd SR rozhodol o obnove konania, ktoré sa týka povinnosti
Slovenskej informačnej služby (SIS) vyradiť a zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila. Stalo sa tak na návrh sťažovateľa Zoltána Vargu, ktorého byt tajná služba v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala.

Úvod

Švédsko nebolo nikdy v moderných dejinách tak veľmi ohrozené ako
dnes, vyhlásil v utorok premiér Ulf Kristersson. Zároveň vyzval Európsku úniu, aby posilnila hraničné kontroly a vnútornú bezpečnosť.

Predsedníctvo Smeru-SD v utorok odsúhlasilo nominantov strany na
ministerské posty. Potvrdili to členovia predsedníctva Jaroslav Baška, Richard Takáč a Robert Kaliňák. Mená zatiaľ nekonkretizovali s tým, že ako prvá sa ich má dozvedieť prezidentka Zuzana Čaputová.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok v Pekingu rokoval s
ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Agentúre MTI to uviedol premiérov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Referendum zahrňujúce štyri otázky týkajúce sa najmä migrantov a
ekonomiky, ktoré sa konalo v nedeľu v Poľsku popri parlamentných voľbám, je z dôvodu nízkej účasti neplatné. Oznámila to v utorok poľská Štátna volebná komisia (PKW).

Hlavný festivalový program Bratislavských jazzových dní od piatka
do nedele (20. - 22. 10.) láka na mená ako The Comet Is Coming, Kamaal Williams, Kokoroko, Theo Croker, Lakecia Benjamin či Reuben James.

Takmer 11 miliónov krokov za sedem dní nachodili účastníci iniciatívy
10.000 Pre zdravie, ktorú zorganizovali samosprávne kraje na východe Slovenska. Najvyšší počet krokov urobil obyvateľ Prešovského kraja.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post predsedu
Národnej rady (NR) SR. Potvrdil to na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že nomináciu spolu s návrhmi na ministrov odsúhlasilo aj predsedníctvo strany.

Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde.
Sú nimi E.Tomáš (práca), Z.Dolinková (zdravotníctvo), R.Raši (investície), P.Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), D.Saková (hospodárstvo), T.Drucker (školstva) a M.Šutaj Eštok (vnútro).

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvíťazila v
nedeľňajších parlamentných voľbách so ziskom 35,38 percenta hlasov. Oznámila v utorok ráno poľská volebná komisia po sčítaní všetkých hlasov.

Ľudia by mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Jordánska vzhľadom
na bezpečnostnú situáciu v regióne. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na webe.

Na jednom zo železničných priechodov v Olomouci sa v utorok ráno
zrazil osobný vlak s nákladným autom. Na sociálnej sieti X to uviedla česká polícia. Podľa stanice ČT24 sa zranili štyria ľudia, informuje spravodajkyňa TASR.

Slovenská národná strana (SNS) navrhne za ministra životného
prostredia Rudolfa Huliaka. Ministerkou kultúry by sa mohla stať Martina Šimkovičová. Obaja kandidáti boli zvolení za poslancov parlamentu. Pre TASR to potvrdil predseda strany Andrej Danko.

Abdesalem L., ktorý v pondelok večer v širšom centre Bruselu zastrelil
dvoch občanov Švédska a tretieho vážne zranil, v utorok zomrel. Atentátnika v utorok ráno postrelila polícia a bol prevezený do nemocnice.

Izraelské sily zabili štyroch militantov, ktorí sa pokúsili preniknúť
z Libanonu na územie Izraela. V utorok to uviedla izraelská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Na územný rozvoj Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pôjde
takmer 180 miliónov eur. Financie boli prerozdelené medzi prvých 85 projektových zámerov z 29 oblastí. Rozhodla o tom v uplynulých dňoch Rada partnerstva PSK.