Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel

Práve teraz

Spojené štáty skúmajú žiadosti o ďalšiu pomoc, ktoré dostali
od Izraela, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Oznámenie v tejto veci by podľa neho mohlo prísť ešte v priebehu dňa, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AP.

Bratislavský hrad bude od 19.00 h do polnoci svietiť vo farbách
Izraela. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

Na takmer celom strednom, východnom i severozápadnom Slovensku
sa v nočných a skorých ranných hodinách môže vyskytnúť prízemný mráz. Informuje o tom vo vydanej výstrahe 1. stupňa Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Palestínski militanti vystrelili z pásma Gazy na Izrael od začiatku
bojov viac ako 3200 rakiet, uviedla v nedeľu izraelská armáda. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Pravicové politické strany sa v nedeľu pripojili k masovému
zhromaždeniu v Barcelone proti plánom udeliť katalánskym separatistom amnestiu výmenou za podporu novej ľavicovej vlády. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Úvod

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v nedeľu povedal, že Irán podporuje
právo Palestínčanov na sebaobranu. Podľa štátnej televízie tiež obvinil Izrael, že je hrozbou pre región, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Vykurovaciu sezónu spustí mestský podnik Tepelné hospodárstvo
Košice (TEHO) v nedeľu. S postupným nábehom dodávky tepla cez ústredné vykurovanie pre zmluvných odberateľov začne od 22.00 h. Informuje o tom mesto Košice na sociálnej sieti.

Kultúrny program, prednášky, módnu prehliadku či prenosné
planetárium ponúkne v pondelok (9. 10.) Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) počas ôsmeho ročníka Dňa otvorených dverí. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Počet mŕtvych v Izraeli po prekvapivom masívnom útoku palestínskeho
militantného hnutia Hamas stúpol v nedeľu popoludní na 600, potvrdila izraelská vláda. Predtým to uviedli viaceré izraelské médiá. Následne o tom informovali tlačové agentúry AFP a AP.

Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu povedal, že súčasná
situácia v Izraeli po masívnom útoku militantov z palestínskeho hnutia Hamas pomáha Rusku a odvracia pozornosť sveta od Ukrajiny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že Slovensku nehrozí
povolebný pat a vládu sa podarí zostaviť. Hlava štátu to uviedla v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Hongkong v nedeľu vydal tretie najvyššie meteorologické
varovanie pred príchodom tajfúnu Koinu. V meste sa preto zastavili niektoré dopravné služby a zavreli sa školy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Vedenie futbalového klubu Bayern Mníchov plánuje po
konci sezóny predĺžiť zmluvu nemeckému útočníkovi Thomasovi Müllerovi. Tomu kontrakt s úradujúcim bundesligovým majstrom vyprší v lete 2024.

O tom, že Slovensko zatiaľ neposlalo Ukrajine ďalší zvažovaný
balík vojenskej pomoci, rozhodlo aj to, že nešlo len o muníciu. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo na to upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav v reakcii
na sobotňajšie útoky palestínskeho hnutia Hamas. Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Poľsko letecky evakuuje svojich občanov z Izraela, oznámil v nedeľu
prezident Andrzej Duda. Varšava tým reaguje na rozsiahle útoky, ktoré na Izrael od soboty rána podniká palestínske militantné hnutie Hamas. TASR prevzala informácie z poľskej tlačovej agentúry PAP.

Líder OĽANO Igor Matovič je presvedčený o tom, že vládnu koalíciu
budú tvoriť Smer, Hlas a SNS. V prípade vytvorenia štvorkoalície PS, Hlas, SaS a KDH by jej OĽANO a priatelia nevyjadrilo tichú podporu. V nedeľu to v relácii RTVS O 5 minút 12 uviedol Matovič.

Pápež František v nedeľu vyzval na ukončenie útokov v Izraeli,
pretože terorizmus a vojna nevedú k riešeniu problémov na Blízkom Východe. TASR informuje podľa agentúry AFP a ANSA.

Egyptský policajt v nedeľu v meste Alexandria zastrelil najmenej
dvoch Izraelčanov a jedného Egypťana. Ďalšia osoba utrpela zranenia. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP, ktoré sa odvolávajú na miestne médiá.

Konsolidačné opatrenia v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH), ktoré
predstavil premiér Ľudovít Ódor s ministrom financií Michalom Horváthom, by významne zdražili potraviny. Upozorňuje na to bývalá ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS).