Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda

Práve teraz

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu po
návšteve viacerých krajín Blízkeho východu pricestoval neočakávane aj do Iraku. V Bagdade sa stretol s irackým premiérom Muhammadom Šijá Súdáním, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Izraelská armáda v nedeľu večer oznámila, že jej jednotky
sa pri pozemnej operácii v pásme Gazy dostali na pobrežie Stredozemného mora, čím túto palestínsku enklávu rozdelili na dve časti. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na televíziu CNN a agentúru AFP.

Viaceré výstrahy pred vetrom na horách a povodňami platia od nedele
do pondelka (6. 11.) rána. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu najvyššieho tretieho stupňa pred povodňami z trvalého dažďa pre okresy Revúca, Rožňava, Košice-okolie a Trebišov.

Bratislavská polícia rieši podozrenie z výtržníctva, nahý 46-ročný
muž mal onanovať na verejnosti vo vnútrobloku medzi Pavlovovou a Svätoplukovou ulicou. Hliadka ho zadržala. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Poľský vojak postrelil a zranil 23-ročného sýrskeho migranta, ktorý
sa snažil prekročiť hranicu smerom z Bieloruska. Uviedla to v nedeľu poľská mimovládna organizácia. Prokuratúra oznámila vyšetrovanie prípadu, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Úvod

Na Ukrajine otvorili vyšetrovanie po správach o smrti vyše 20 vojakov
pri ruskom útoku na ceremóniu neďaleko frontovej línie, na ktorej mali armádnym príslušníkom tento týždeň udeliť vyznamenania. TASR prevzala informácie od agentúr AFP a DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal,
že nie je pripravený na rozhovory s Ruskom, kým Moskva nestiahne svojich vojakov z jeho krajiny. Poprel tiež, že by s ním západní predstavitelia hovorili o takýchto rokovaniach.

Viac ako 300 Američanov, ľudí s trvalým bydliskom v USA
a ich rodinných príslušníkov bolo v uplynulých dňoch evakuovaných z pásma Gazy v čase prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V nedeľu to uviedol Biely dom.

Najvyššie zisky dosahuje dlhodobo v SR a v ČR Lidl a Kaufland. Na
Slovensku Lidl vygeneroval v roku 2022 čistý zisk vyše 124 miliónov eur, čo je len o 5 miliónov eur menej ako zisky zvyšných reťazcov dohromady. Uviedol to v analýze analytik FinStatu Martin Lindák.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu opätovne odmietol
výzvy na prímerie v pásme Gazy. K tomu podľa neho nedôjde, pokým hnutie Hamas neprepustí vyše 240 rukojemníkov, ktorých zajalo počas svojho útoku na Izrael 7. októbra.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval
v nedeľu krátku návštevu Cypru, kde hovoril o cyperskom návrhu na vytvorenie námorného humanitárneho koridoru pre pásmo Gazy. TASR informácie prevzala od denníka The Guardian a agentúry DPA.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) trvá na tom, že
pri postavení niektorých policajných vyšetrovateľov mimo služby zákon neporušil. Práve naopak. Reagoval tak na iniciatívu PS, ktorého poslanci chcú v Národnej rade (NR) SR iniciovať jeho odvolávanie.

Útočník, ktorý mal v stredu (1. 11.) vo vlaku z Košíc do Žiliny
pobodať 22-ročnú ženu, smeruje do preventívnej väzby. Rozhodol o tom v nedeľu popoludní sudca Mestského súdu v Košiciach.

Zlepšenie vysokého školstva na Slovensku nie je o škrtaní škôl, baviť
sa treba o kvalifikácii, požiadavkách na vzdelanie i praxi. Skonštatoval to minister školstva Drucker v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Súhlasí s ním aj poslanec Národnej rady Michal Truban.

Policajný pyrotechnik v nedeľu zneškodnil medzi Pernekom
a Malackami nevybuchnutú leteckú muníciu. Našla sa tam v sobotu (4. 11.) v lesnom poraste. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Progresívne Slovensko (PS) chce iniciovať mimoriadnu schôdzu
Národnej rady (NR) SR na odvolanie Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z pozície ministra vnútra. Avizoval to poslanec z PS Michal Truban v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu
povedal palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, že Palestínčania žijúci v pásme Gazy nesmú byť násilne vysídlení. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Mesto Trenčín chce aj s pomocou eurofondov rozšíriť za viac
ako milión eur jedáleň a športový areál Základnej školy (ZŠ) Dlhé Hony. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

Futbalisti Zlatých Moraviec ani po trinástich kolách
nepoznajú chuť víťazstva v Niké lige. V sobotu prehrali na pôde trnavského Spartaka 0:1. Tréner ViOn-u Vladimír Cifranič po zápase označil za slabinu jeho tímu koncovku.

Traja Palestínčania prišli o život v nedeľu pri útokoch izraelských
síl na západnom brehu Jordánu. Uviedlo to palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.