Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava

Práve teraz

Novým predsedom Rady Audiovizuálneho fondu (AVF) sa stal
Vincent Štofaník. Členovia rady ho jednohlasne zvolili na piatkovom rokovaní.

Dlhoročného predsedu Ústavného súdu ČR Pavla Rychetského vo
funkcii nahradil sudca Josef Baxa. V piatok ho do čela inštitúcie vymenoval český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vodcovia vojenského prevratu v Nigeri zrušili zákaz vychádzania,
ktorý zaviedli minulý týždeň po prebratí moci v krajine a zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma. V piatok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Najmenej 28 zranených si vyžiadal požiar v nemocnici, ku ktorému
došlo vo štvrtok neskoro večer v meste Hemer ležiacom na západe Nemecka, okolo 30 kilometrov juhovýchodne od Dortmundu, informovala v piatok tamojšia polícia.

Policajti vyšetrujú prípad krádeže ruksaka z podniku na Hurbanovom
námestí v Bratislave. Bratislavská polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Žiada verejnosť o pomoc so stotožnením neznámeho páchateľa.

Úvod

Rada Audiovizuálneho fondu (AVF) na rokovaní odvolala riaditeľa fondu
Petra Badača. Dôvodom sú zistenia Dozornej komisie fondu, konštatujúce zo strany riaditeľa porušenia zákona o fonde, s ktorými sa väčšina členov rady stotožnila.

Každý Slovák vypil v minulom roku v priemere 59,1 litra piva.
Medziročne sa spotreba piva na obyvateľa znížila o necelé percento, pred tridsiatimi rokmi však bola o viac ako tretinu vyššia.

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ)
podmienečne uzatvorila štadión nováčikovi Niké ligy FC Košice. V zápase 1. kola medzi Košicami a Slovanom Bratislava domáci priaznivci rasisticky urážali hráča "belasých" Malika Abubakariho.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer v piatok navrhol zakotviť
právo na platbu v hotovosti do rakúskej ústavy. Reaguje tak na obavy ľudí, podľa ktorých by sa v krajine mohlo v budúcnosti obmedziť používanie hotovosti ako platobného prostriedku.

Dvaja príslušníci námorníctva Spojených štátov sú obvinení z
vojenskej špionáže pre Čínu. V piatok to uviedla spravodajská stanica BBC, informuje TASR.

Európska futbalová únia (UEFA) potrestala španielsky tím Osasuna
Pamplona ročným podmienečným zákazom účasti v európskych pohároch. O štart v tohtoročnej play off Európskej konferenčnej ligy však nepríde. Informoval o tom web The Athletic.

Slovensko čerpá eurofondy pomaly, vláda odborníkov neprišla so
žiadnym riešením, aby sme nemuseli peniaze vracať späť. Po bývalej vláde zostalo v končiacich eurofondoch nevyčerpaných približne 3,7 miliardy eur. SR určite príde o stovky miliónov eur.

Trnavský samosprávny kraj dokončil komplexnú modernizáciu
mosta ponad rieku Váh na ceste II/513 v Hlohovci. Rekonštrukcia bola symbolicky ukončená vo štvrtok 3. augusta spustením iluminácie mosta, ako jedného z nových prvkov na konštrukcii.

Futbalisti FC Spartak Trnava zvládli odvetný duel 2. predkola
Európskej konferenčnej ligy (EKL) a domácim víťazstvom 4:1 nad lotyšským FC Auda spečatili svoj postup.

Ukrajinské jednotky v piatok zasiahli výsadkovú loď ruskej
čiernomorskej flotily. Informovali o tom ukrajinské tajné služby, podľa ktorých bolo plavidlo Olenegorskij Gorňak závažným spôsobom poškodené a nedokáže už viac vykonávať bojové operácie.

Koncom roku 1962 sa svet po prvý raz ocitol na prahu jadrovej
katastrofy, ku ktorej ho priviedla karibská kríza. Blízkosť atómovej vojny poukázala na iracionálnosť pretekov v zbrojení, pričom potreba rokovať sa stala imperatívom doby.

Aj v novom školskom roku 2023/2024 môžu študenti stredných
a vysokých škôl s trvalým pobytom v Banskej Bystrici, ktorí pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia, získať štipendium z Fondu Andreja Hanzlíka.

Viac než 50 ľudí utrpelo zranenia na eritrejskom kultúrnom
festivale v Štokholme, kde vypukli násilné potýčky. Stav ôsmich ľudí je závažný. V noci na piatok to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.