Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Práve teraz

Majiteľ mliečnej farmy pri severotalianskom meste Bergamo prišiel
o život po tom, čo ho privalili regály, na ktorých sa celkovo nachádzalo asi 25.000 bochníkov syra, informoval v pondelok miestny hasičský zbor. TASR správu prevzala z agentúr ANSA a DPA.

Taliansky futbalista Gianluca Scamacca sa po nevydarenej sezóne
vo West Hame vrátil do Serie A. Dvadsaťštyriročný útočník podpísal v pondelok štvorročnú zmluvu s Atalantou Bergamo, ktorá zaplatila "kladivárom" 25 miliónov eur.

Vývoj povodňovej situácie spôsobenej silnými dažďami v uplynulých
v dňoch v Maďarsku bol hlavnou témou rokovania predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána s vedením operačného protipovodňového štábu OMIT. Agentúre MTI to oznámil premiérov hovorca Bertalan Havasi.

Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring)
zaradila na zoznam extrémistov a teroristov popredného sociológa a politológa Borisa Kagarlického. Ten je od konca júla vo väzbe pre obvinenia z ospravedlňovania terorizmu.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil spoločnosti Rostech,
aby zvýšila výrobu bezpilotných lietadiel typu Kub a Lancet.

Úvod

Vlaková doprava medzi Párnicou a Dolným Kubínom je aktuálne
prerušená. Dôvodom je nehoda kamióna pri trati. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Viac ako 3000 amerických vojakov dorazilo na palube dvoch lodí
do Červeného mora, oznámilo v pondelok americké námorníctvo. Vyslaním vojnových lodí Washington reaguje na početné incidenty z posledných rokov, pri ktorých Irán zadržal zahraničné ropné tankery.

Slovenskú hokejovú reprezentáciu do 16 rokov čaká v polovici
augusta prvé medzinárodné podujatie v začínajúcej sezóne. Tím trénera Michala Blanára odohrá Turnaj štyroch krajín v nemeckom Füssene.

Poľsko sa v roku 2022 stalo druhým najväčším vývozcom na Ukrajinu,
hneď za Čínou. V rebríčku najväčších exportérov na Ukrajinu sa tak oproti predchádzajúcemu roku posunulo o dve miesta. Uviedol to Poľský ekonomický inštitút (PIE).

Pre stranu Demokrati sú najbližšími partnermi subjekty
Progresívne Slovensko (PS) a KDH. Povolebnú spoluprácu si vedia predstaviť aj so stranami SaS a OĽANO a priatelia, no v prípadnej vláde by nemohli byť ich lídri Richard Sulík a Igor Matovič.

Francúzsky futbalista Raphael Varane tvrdí, že názory hráčov na nové
smernice, podľa ktorých sa bude na konci zápasov pridávať viac času, neboli zohľadnené. Súťaže na celom svete dostali v tejto sezóne pokyn, aby presnejšie počítali čas.

Grécka prezidentka Katerina Sakellaropuluová v telegrame zaslanom
prezidentke SR Zuzane Čaputovej poďakovala Slovensku za pomoc pri hasení požiarov. TASR o tom informoval hovorca slovenskej hlavy štátu Martin Strižinec.

Rusko a Ukrajina si vymenili vojnových zajatcov.
Domov sa tak vrátilo 22 ukrajinských vojakov, informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Taiwanská vláda v pondelok otvorila burzu emisií oxidu uhličitého
(CO2), ktorá má krajine pomôcť splniť cieľ stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálnou.

Príchod Michelinského sprievodcu na Slovensko by pozdvihol slovenskú
gastronómiu, cestovný ruch, ako aj ekonomiku celkovo. Vyplýva to z výzvy zástupcov slovenskej gastronómie, ktorú spolu s otvoreným listom smerujú vláde SR.

Futbalisti FC Spartak Trnava sa v prípade postupu cez Lech Poznaň
stretnú v play off Európskej konferenčnej ligy so zdolaným zo súboja 3. predkola Európskej ligy medzi Slaviou Praha a SC Dnipro-1.

Firma RusChimAljans, dcérska spoločnosť ruského plynárenského koncernu
Gazprom, podala žalobu na taliansku banku UniCredit. Poukázali na to dokumenty ruského arbitrážneho súdu v Petrohrade, podľa ktorých firma žiada od banky kompenzácie v prepočte vyše 430 miliónov eur.

Opitý 37-ročný Ukrajinec, ktorý koncom uplynulého týždňa unikal
v Bratislave pred hliadkou, nafúkal 2,1 promile. Polícia ho obvinila z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Karanténne opatrenia a sociálna izolácia spôsobili nárast počtu
prípadov domáceho násilia. Jedným z nástrojov, ktorý predstavuje bezpečný spôsob, ako požiadať o pomoc, je medzinárodné gesto #signalforhelp. Polícia SR o tom informovala na sociálnej sieti.