Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela

Práve teraz

Na Slovensku v druhom štvrťroku tohto roka zomrelo 12.265 ľudí.
Úmrtnosť medziročne klesla o 11 percent. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy. TASR o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Argentínsky futbalista Lionel Messi ukázal svoje kvality aj vo svojom
prvom vystúpení v základnej zostave v drese Interu Miami. Zaznamenal dva presné zásahy a pomohol svojmu tímu k víťazstvu 4:0 nad Atlantou United v súťaži Leagues Cup.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodne o sťažnosti
finančníka Jaroslava H. a ďalších osôb proti vznesenému obvineniu v horizonte mesiacov.

Hasiči bojovali v utorok večer s prírodnými požiarmi v oblasti južne
od chorvátskeho Dubrovníka na pobreží Jadranského mora. Vyslaniu hasiacich lietadiel však bránil silný vietor. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Úvod

Na východe a časti stredného Slovenska hrozia búrky.
Na západe a juhovýchode krajiny možno zasa očakávať nárazový vietor. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Až na tretí pokus sa futbalistom Slovana Bratislava podarilo v Mostare
skórovať. "Belasí" nastúpili v pohárovej Európe proti miestnemu HŠK Zrinjski po tretí raz, v predchádzajúcich dvoch dueloch vyšli strelecky naprázdno.

Z ropného tankeru, ktorý desaťročia kotvil pri západnom pobreží
Jemenu, začali prečerpávať vyše milión barelov ropy do iného plavidla.

Stredozemné more v čase vlny horúčav zaznamenalo rekordne vysokú
priemernú dennú teplotu. Španielsky Úrad pre morské vedy (ICMAN) tam začiatkom týždňa nameral teplotu 28,71 stupňov Celzia, čím bolo prekonané doterajšie maximum z roku 2003.

Štátne záchranky by nemali dostať peniaze z plánu obnovy na nákup
nových vozidiel. O zrušení pôvodného uznesenia z januára má rokovať vláda. Opäť sa bude zaoberať aj aktuálnym čerpaním eurofondov a prostriedkov z plánu obnovy.

Ruská vojenská delegácia na čele s ministrom obrany Sergejom Šojguom
pricestovala do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, uviedlo podľa agentúry AFP ruské ministerstvo obrany.

Británia disponuje informáciami, podľa ktorých by ruská armáda mohla
potenciálne útočiť aj na civilnú lodnú dopravu v Čiernom mori. Vyhlásila to britská veľvyslankyňa pri Organizácii Spojených národov (OSN) Barbara Woodwardová.

Bezpečnosť čiernomorských prístavov je kľúčom k mieru a stabilite na
globálnom potravinovom trhu a svet o tom vie, uviedol v pravidelnom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

Od utorka (25.7) je aj Cyprus súčasťou
Schengenského informačného systému (SIS), najväčšieho systému zdieľania informácií pre bezpečnosť a riadenie hraníc v Európe. Na správu Európskej komisie (EK) upozornil bruselský spravodajca TASR.

Rozsiahle lesné požiare v uplynulých dňoch zasiahli aj taliansky
ostrov Sicília. Situácia je najhoršia v okolí Palerma, kde v blízkej obci našli obhorené telá dvoch ľudí. TASR správu prevzala z agentúry ANSA a denníka La Repubblica.

Slovensko aj na úrovni EÚ vyjadrilo podporu Ukrajine a jej snahám o
vývoz obilia na svetové trhy. Uviedol to minister pôdohospodárstva SR Jozef Bíreš po zasadnutí utorkovej Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Dobrovoľníci i miestni obyvatelia, ktorí sa pripojili k hasičom v boji
s ohňom, už opustili obec Gennadi na juhovýchode gréckeho ostrova Rodos, ku ktorej sa v utorok vo večerných hodinách priblížili lesné požiare.

České úrady sa podľa ruskej diplomacie zapájajú do "deštruktívnych
zahraničnopolitických akcií" miesto toho, aby riešili "chronické problémy" vlastnej krajiny. Rusko to uviedlo v správe rezortu zahraničných vecí o dodržiavaní ľudských práv v časti venovanej Česku.

Lesným požiarom v Turecku najnovšie čelí aj mesto Antakya, ktoré
zostalo ťažko poškodené po februárovom ničivom zemetrasení, vyplýva zo snímok, ktoré v utorok zverejnila turecká štátna televízia TRT. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v prvom zápase 2.predkola Ligy
majstrov na pôde HŠK Zrinjski Mostar 1:0. Duel v Bosne a Hercegovine rozhodol v 53. minúte Sharani Zuberu. Odveta je na programe o týždeň, v utorok 1. augusta o 20.30 h na Tehelnom poli.