Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel

Práve teraz

Za predsedu portugalskej vlády bol v stredu vymenovaný Luís
Montenegro, ktorého konzervatívna Demokratická aliancia (AD) zvíťazila 10. marca v parlamentných voľbách. V noci na štvrtok o tom s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie informovala agentúra AFP.

Volebná kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb na Slovensku
sa skončila, plynie moratórium. Počas neho nemôžu kandidáti na prezidenta viesť volebnú kampaň. Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet.

Viacerí kandidáti na prezidenta SR by si vedeli predstaviť doplnenie
prezidentských kompetencií o možnosť predkladať zákony, alebo sa prihovárajú za ich bližšie definovanie. Ďalší uchádzači o post zdôrazňujú, že kompetencie sú dostatočné a podstatná je osoba v úrade.

Róbert Švec sa vzdal kandidatúry na post prezidenta SR.
Oznámil to v dnešnej diskusii na RTVS. Ako uviedol z kandidatúry odstupuje v prospech Štefana Harabina.

Izraelské vzdušné sily zasiahli vozidlo v meste Džanín v palestínskej
enkláve Západný breh Jordánu (Predjordánsko), pričom zahynuli traja ľudia a ďalšia osoba utrpela zranenia, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR prevzala informácie z agentúry DPA.

Úvod

Služobné vozidlo zapožičané vicepremiérovi pre eurofondy a plán
obnovy Petrovi Kmecovi (Hlas-SD) bolo popoludní na diaľnici D1 v Bratislave účastníkom dopravnej nehody. K zraneniu osôb neprišlo.

V odpadových vodách európskych miest sa nachádza čoraz viac kokaínu
, pričom Slovensko si drží poprednú pozíciu v koncentrácii metamfetamínu. Všetkých šesť sledovaných drog sa našlo v odpadových vodách takmer každého monitorovaného mesta v Európe.

Eurokomisia navrhla súbor cielených opatrení k podpore biotechnológie
a biovýroby v EÚ. V oznámení s názvom Budovanie budúcnosti s prírodou identifikuje výzvy a prekážky a navrhuje ich riešenie v súlade s cieľmi konkurencieschopnosti EÚ, informuje spravodajca TASR.

Pre spoločnosť bude najlepším výsledkom, ak sa budúci prezident bude
môcť opierať o silný mandát z volieb. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v mimoriadnom príhovore v RTVS pred sobotným (23. 3.) prvým kolom prezidentských volieb.

Batoľa v Severnej Kaliformii vyliezlo na sedadlo kamióna stojaceho
na benzínovej pumpe, dostalo sa k volantu, pohlo vozidlo smerom k stánku s mexickými tacos a usmrtilo tak dvojročné dieťa, oznámila tamojšia polícia.

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v marci, vyhrala by ich
strana Smer-SD so ziskom 22,1 percenta hlasov. Druhé by skončilo PS s 21 percentami hlasov, po ňom nasleduje Hlas-SD, ktorý by získal 15,9 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu Ako pre Joj 24.

Prezidentské voľby by v marci vyhral predseda parlamentu
Peter Pellegrini s podporou 54,5 percenta voličov. Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok by skončil druhý so 45,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N.

Hraničný priechod Jarovce - Kittsee bude vo štvrtok (21. 3.) od 4.00 h
do 18.00 h uzavretý. Dôvodom sú stavebné práce v rakúskej obci Kittsee na železničnom priecestí. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Súkromná Union zdravotná poisťovňa vníma vyhlášku k prerozdeleniu
financií pre zdravotníctvo v tomto roku skôr negatívne. Upozornila napríklad na to, že znevýhodňuje ju aj niektorých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, najmä ambulantných.

K zmenám v RTVS a návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase
prišlo 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Oznámilo to Ministerstvo kultúry SR, ktoré zároveň oznámilo, že začalo s vyhodnocovaním podnetov.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) podporuje úplný
zákaz účasti ruských a bieloruských športovcov na olympijských hrách (OH) v Paríži.

Študenti môžu v rámci štipendijnej schémy
"Študuj doma, Slovensko Ťa odmení" získať 16.500 eur. Potrebné je, aby v akademickom roku 2024/2025 nastúpili na študijný program pripravujúci na nedostatkové povolania.

Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie návrh, ktorým skupina
poslancov NR SR napadla novelu tzv. kompetenčného zákona. Zároveň toto konanie spojil so skorším podaním prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá takisto na ÚS napadla viacero ustanovení tejto novely.

Rezort vnútra varuje pred deepfake nahrávkami, ktorých cieľom je
manipulovať verejnú mienku pred a počas prezidentských volieb. Zneužívané môžu byť na diskreditáciu osôb a subjektov, orgánov zabezpečujúcich priebeh volieb alebo na spochybňovanie výsledkov volieb.

Slovensko sa pridá k Rumunsku, ktoré chce znížiť ochranu medveďa.
Po rokovaní o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa. Rumunsko chce zmenu priniesť na rokovanie ministrov životného prostredia, ktoré sa uskutoční 25. marca.