Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác

Práve teraz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že
ozbrojené povstanie bojovníkov žoldnierskej Vagnerovej skupiny je dôkazom slabosti Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Politické strany a hnutia majú už len týždeň na podanie kandidátnych
listín do septembrových predčasných parlamentných volieb. Urobiť tak musia do nedele 2. júla do polnoci. Ministerstvo vnútra (MV) SR pre TASR potvrdilo, že do piatka (23. 6.) neevidovalo žiadne podané kandidátky.

Na Múzejnej ulici v bratislavskom Starom Meste našli telo muža, ktorý
zrejme vyskočil z okna na piatom poschodí bytového domu. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Lídri Francúzska a Poľska i nemecká vláda pozorne sledujú situáciu
v Rusku po tom, ako žoldnieri z Vagnerovej skupiny v sobotu ráno obsadili vojenské objekty ruskej armády v Rostove nad Donom. TASR správu prevzala z agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

S búrkami treba v sobotu rátať najmä v Banskobystrickom a Košickom
kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy týchto krajov výstrahu prvého stupňa. Platí od 12.00 h do 19.00 h.

Úvod

Na základe aktuálnej situácie v intraviláne mesta Svidník vyhlásila
primátorka mesta Marcela Ivančová v sobotu o 5.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity na tokoch riek Ondava a Ladomírka. Informovalo o tom mesto Svidník na svojej webovej stránke.

Zostať študovať na Slovensku by zvažovalo viac študentov, pokiaľ by
slovenské vysoké školy poskytovali výučbu v cudzom jazyku, zvýšil by sa komfort na školách, ale aj zlepšili by sa ubytovacie možnosti. Vyplýva to z júnového prieskumu agentúry Ipsos pre sekciu plánu obnovy na Úrade vlády SR medzi študentmi vo veku 17 až 19 rokov.

K zrážke mikrobusu a osobného vozidla došlo v sobotu ráno v katastri
obce Obručné v okrese Stará Ľubovňa. Pri nehode zomrela jedna osoba, muž z osobného auta. Informovalo o tom operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu uviedol, že vysoké "ambície"
niektorých jednotlivcov viedli k "vlastizrade". Vyhlásil tiež, že urobí všetko pre to, aby ochránil Rusko. TASR správu prevzala z britskej stanice BBC.

V dôsledku prívalových dažďov došlo v noci na sobotu k zničeniu
mosta za mestskou časťou Bardejova - Bardejovskou Novou Vsou smerom na Hrabovec a Giraltovce, v križovatke na Belovežu a Hažlín. Cesta je neprejazdná. Informoval mesto Bardejov na sociálnej sieti.

Vo Veľkých Levároch v okrese Malacky si v sobotu pripomenú 110.
výročie tamojšieho futbalu. Obec na svojom webe pozýva na celodenné podujatie spájajúce futbal a zábavu.

Ukrajina v noci na sobotu čelila ďalším ruským raketovým útokom.
Tamojšie úrady hlásili výbuchy v niekoľkých mestách. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zámorský futbalový klub Inter Miami podpísal zmluvu
so Španielom Sergiom Busquetsom. Účastník MLS o tom informoval na svojom webe.

Rumun obvinený z organizovania pašovania ľudí sa v piatok na súde
v Londýne priznal k zabitiu 39 vietnamských migrantov. Ich telá v októbri 2019 našli v nákladnom aute na juhu Anglicka. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Prominentný nepriateľ Kremľa a kedysi najbohatší Rus Michail
Chodorkovskij v sobotu vyzval Rusov aby podporili šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina v pokuse zvrhnúť velenie ruskej armády. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu
nadránom vyhlásil, že jeho bojovníci zostrelili ruský vojenský vrtuľník. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na najnovší Prigožinov audio odkaz.

Ruský generálny prokurátor v sobotu nadránom informoval prezidenta
Vladimíra Putina o pokuse žoldnierskej Vagnerovej skupiny uskutočniť ozbrojený prevrat v Ruskej federácii. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na hovorcu Kremľa.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok
obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. Útok si podľa neho vyžiadal veľa obetí. Ruské ministerstvo obrany obvinenie poprelo.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)
Rafael Grossi rokoval v piatok so šéfom ruskej agentúry Rosatom Alexejom Lichačovom o ochrane Moskvou kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny.

Slovenský atlét Ján Volko obsadil v konečnom hodnotení behu na
100 m na Európskych hrách v Poľsku 5. miesto. Definitívne umiestnenie z Chorzówa sa dozvedel po piatkových behoch šprintérov z tímov I. divízie majstrovstiev Európy družstiev.