Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila

Práve teraz

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici
dostane peniaze z plánu obnovy na výstavbu nových budov. Výstavba sa má rovnako ako v prípade martinskej univerzitnej nemocnice realizovať do úrovne hrubej stavby.

Rakva s telom zosnulého talianskeho expremiéra Silvia
Berlusconiho nebude vystavená k verejnej úcte. Oznámila to jeho mediálna skupina Mediaset.

Od začiatku júla štát mimoriadne zvýši finančný príspevok z
rozpočtovej kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na poskytovanie sociálnej služby vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb.

Slovensko by malo v nasledujúcich dvoch rokoch dostať od Slovenských
elektrární približne šesť terawatthodín elektrickej energie ročne pre domácnosti a vybrané skupiny obyvateľov za cenu 61,2077 eura za megawatthodinu.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce v júni predstaviť
relevantným politickým stranám svojich 11 požiadaviek. Následne má ambíciu podpísať s nimi memorandum o ich plnení v prípade, že sa dostanú do vlády alebo parlamentu.

Úvod

Koncept Slovenského domu v Bruseli, ktorý zastrešuje
Generálny konzulát SR v Belgicku a Luxembursku, má za cieľ propagovať kultúrne a umelecké aktivity Slovákov žijúcich v oboch krajinách. V rozhovore pre TASR to uviedol generálny konzul Michalec.

Mimoparlamentný Hlas-SD označil programové vyhlásenie vlády
Ľudovíta Ódora za štandardné. Strane v ňom chýbajú konkrétne riešenia krízového stavu v samospráve, zdravotníctve a v boji s cenami potravín.

Premiér je skeptický, že jeho vláda dostane v Národnej rade SR dôveru.
Vláda si uvedomuje, že by nemohla prijímať zásadné politické rozhodnutia, a to pre časovo obmedzený mandát. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak.

Všetkých dvanásť klubov sa prihlásilo do nového ročníka najvyššej
slovenskej hokejovej súťaže. Tipos extraligu bude aj naďalej zastrešovať Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), v nasledujúcich dňoch však musí zväz nájsť dohodu s klubmi v niekoľkých bodoch.

Rezort životného prostredia SR by po mohlo uzatvoriť a zrekultivovať
skládky. Náklady by boli hradené z účelovej finančnej rezervy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, ktorú schválila vláda.

Slovenskú hokejovú reprezentáciu do 20 rokov povedie aj v nasledujúcom
období Ivan Feneš. Trénerom osemnástky sa stal Martin Dendis. Rozhodol o tom výkonný výbor SZĽH, ktorý schválil nominácie na zloženie trénerských štábov vo všetkých mládežníckych kategóriách mužov.

Aktuálne je takmer celé Slovensko bez rizika sucha.
Skonštatoval to Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti v rámci klimatologického zhodnotenia 23. týždňa s tým, že v uplynulom týždni sa opäť začali vyskytovať výdatnejšie dažde.

Vláda počas svojho rokovania schválila návrh dohody týkajúcej sa
Stredoeurópskeho výmenného programu pre univerzitné štúdiá (CEEPUS IV).

Ukrajina obvinila ruské jednotky, že vyhodili do vzduchu priehradu
na rieke Mokryje Jaly, ktorá preteká územím Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Súkromným vlastníkom budov v centre Banskej Štiavnice poškodených
marcovým požiarom pomôže štát prostredníctvom dotačnej schémy Ministerstva kultúry (MK) SR. Vláda na tento účel schválila uvoľnenie financií vo výške 4.184.558 eur.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba považuje
zákon o turistických trasách za dôležitý a potrebný. Adresoval preto list predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina), žiada v ňom pre navrhnutú legislatívu podporu.

Novým členom Bankovej rady Národnej banky Slovenska (BR NBS)
bude Dušan Jurčák. Na návrh guvernéra centrálnej banky Petra Kažimíra o tom v pondelok rozhodla vláda.

Predsedom Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou
starostlivosťou (ÚDZS) by mohol byť opäť Jozef Korček. Vyplýva to z návrhu na jeho zvolenie, ktorý vláda vzala na vedomie. Novými členmi rady by mohli byť Lucia Petričko a Iveta Griačová.

Najnovšie meranie dôveryhodnosti inštitúcií na Slovensku potvrdilo,
že Slovenská akadémia vied (SAV) je opäť najdôveryhodnejšou inštitúciou zo 14 porovnávaných. SAV úplne alebo skôr dôveruje 73,3 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus.

Na území SR sa v druhom polroku bude konať 31 vojenských cvičení s
prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl. Slovenskí vojaci sa zúčastnia na 53 cvičeniach v zahraničí. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý odsúhlasila vláda.