Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav

Práve teraz

Pápež František absolvoval krátku lekársku prehliadku v rímskej
nemocnici Gemelli, po ktorej sa vrátil do Vatikánu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP odvolávajúcej sa na talianske médiá a výpovede svedkov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v príspevku na Twitteri odsúdila
útok na ukrajinskú priehradu Nova Kachovka v ukrajinskej Chersonskej oblasti a nazvala ho ďalším príkladom brutality ruskej agresie, informuje TASR.

Kremeľ vyhlásil, že útok na Kachovskú priehradu v Ruskom okupovanej
časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bol "úmyselnou sabotážou" Kyjeva, ktorý vraj chcel týmto spôsobom odrezať od dodávok vody anektovaný Krymský polostrov. TASR informuje na základe správy DPA.

Útok na Kachovskú priehradu spôsobil podľa českého premiéra
Petra Fialu humanitárnu katastrofu, ktorá zasiahne tisíce nevinných ľudí. Napísal to v utorok na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Česká tenistka Karolína Muchová sa po prvý raz v kariére predstaví v
semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Vo štvrťfinále zvíťazila na parížskej antuke v pozícii nenasadenej hráčky nad Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou 7:5, 6:2.

Úvod

Zničenie priehrady Nova Kachovka je otrasný čin, ktorý ukazuje
brutalitu Ruska vo vojne na Ukrajine, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite Bukureštskej deviatky (B9) na Bratislavskom hrade, informuje TASR.

Slovensko má k dispozícii nové eurofondy na roky 2021 až 2027, ale
stále hrozí, že prepadnú miliardy eur z predchádzajúceho eurofondového obdobia, kde musí do konca tohto roka vyčerpať viac ako štyri miliardy eur. Upozornil na to Richard Raši.

Ak by Maďarsku odobrali predsedníctvo v Rade Európskej únie, hralo by
to do karát premiéra Orbána, ktorý vo svojej krajine vybudoval prakticky samovládu. Uvádza sa to v komentári agentúry Bloomberg, na ktorý upozornil mandiner.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ukrajina uviedla, že po zničení Kachovskej priehrady v juhoukrajinskej
Chersonskej oblasti sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Ruský útok na priehradu Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej
oblasti sa zaradil medzi množstvo zločinov páchaných na Ukrajine ruskými vojakmi, ktorí namiesto vojenských cieľov útočia na civilistov, uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

Najlepším spôsobom, ako obnoviť mier v Európe, je pokračujúca
intenzívna podpora Ukrajiny. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na začiatku summitu Bukureštskej deviatky (B9) na Bratislavskom hrade, informuje TASR.

Ukrajina označila na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC) v
Haagu Rusko za "teroristický štát" a obvinila ho zo zničenia priehrady Nova Kachovka na rieke Dneper. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Novým trénerom futbalistov Tottenhamu Hotspur sa stal Angelos
Postecoglou. Austrálsky kouč viedol uplynulé dve sezóny Celtic Glasgow a v oboch vybojoval škótsky titul. S účastníkom anglickej Premier League podpísal zmluvu na štyri roky.

Ruskom okupované mesto Nova Kachovka v juhoukrajinskej
Chersonskej oblasti je po poškodení tamojšej priehrady "zaplavené", uviedli ruské tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Príprava slovenskej ženskej basketbalovej reprezentácie na
majstrovstvá Európy v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna) je v záverečnej fáze. V poslednom plnohodnotnom týždni vyvrcholí v Prahe federálnym derby s Českom.

V Česku sa v najbližšom čase začnú opravovať ukrajinské tanky T-64
, ktoré po desiatkach rokov v skladoch zamieria na bojisko. Zmluvu na ich opravu a modernizáciu uzavrel český štátny Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ).

Vo veku 70 rokov zomrel v nedeľu (4. 6.) bývalý trenčiansky
viceprimátor Ján Krátky. Informovalo o tom mesto Trenčín na svojej webovej stránke.

Čína plánuje zaviesť nové spôsoby regulácie umelej inteligencie (AI).
Podľa pondelkového vyjadrenia miliardára Elona Muska ho o tom informovali vysokí čínski predstavitelia počas jeho dvojdňovej cesty v Ázii. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Brazílska vláda na čele s prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom
v pondelok predstavila plán, ktorého cieľom je ukončiť odlesňovanie Amazonského pralesa do roku 2030. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.