Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko

Práve teraz

Ruská stíhačka MiG-31 sa v utorok zrútila
do Tichého oceánu pri polostrove Kamčatka. Záchranári po dvoch pilotoch lietadla pátrajú. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Oblastná rada súostrovia Orkneje pri severnom pobreží Škótska v
utorok rozhodla, že bude zvažovať alternatívne spôsoby vlády pre tieto ostrovy. Zamietla však možné pripojenie k Nórsku. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

Mexiko zaznamenalo v máji nový rekord v objeme remitencií, uviedla
tento týždeň mexická centrálna banka. Pozitívne čísla však čiastočne nepriaznivo ovplyvňuje posilnenie mexického pesa oproti doláru. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Jeden človek zahynul a ďalších deväť utrpelo zranenia v noci na utorok
pri výbuchu ohňostroja na západe amerického štátu Michigan. Uviedla to miestna polícia, informuje TASR na základe utorkovej správy agentúry AP.

Neutrálne Švajčiarsko sa chce pripojiť k európskemu systému
protivzdušnej obrany European Sky Shield Initiative (ESSI). TASR správu prevzala v utorok z agentúr DPA a Reuters.

Úvod

Maďarská vláda bude odmietať financovanie vývozu zbraní na Ukrajinu
zo strany Európskej únie až dovtedy, kým maďarskú banku OTP nevymažú z kyjevského zoznamu medzinárodných sponzorov vojny. Vyhlásil to v utorok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Chceme urobiť prvé kroky, aby sme zmiernili masový odchod talentov
zo Slovenska už v tomto roku. Po skončení rokovaní s českými predstaviteľmi to v Prahe povedal slovenský premiér Ľudovít Ódor.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala na nástupnej audiencii nových
mimoriadnych a splnomocnených veľvyslancov Thajska, Moldavska, Turkménska a Austrálie, ktorí jej zároveň odovzdali svoje poverovacie listiny.

V roku 2022 požiadalo o azyl v niektorom členskom štáte EÚ
približne 996.000 ľudí. Najžiadanejšou krajinou bolo Nemecko, uviedol v utorok Európsky podporný úrad pre azyl (EUAA). TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Spojené štáty a Ukrajina v utorok ocenili pevné vedenie generálneho
tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorého pôsobenie vo funkcii členské štáty predĺžili do 1. októbra 2024. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Údaje do obchodného registra budú môcť po novom zapisovať aj notári.
Vyplýva to z novely zákona o obchodnom registri z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Detská Univerzita Komenského (DUK) otvorila svoj 21. ročník
slávnostnou imatrikuláciou. Ponúka 19 workshopov a deväť prednášok, v ktorých sa deti môžu naučiť nové veci a rozšíriť svoje vedomosti.

Premiér Ľudovít Ódor si nemyslí, že problém nelegálnej migrácie je
aktuálne taký, aby Česká republika musela opätovne uzatvoriť a kontrolovať hranice so Slovenskom. Uviedol to po rokovaní s predsedom českej vlády Petrom Fialom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pre uzavretie mosta v Seredi chce Ministerstvo dopravy (MD) SR vyňať
zo spoplatnenia úsek R1. Ide o časť od prípojky Sládkovičovo po prípojku Dolná Streda. Motoristi prechádzajúci týmto úsekom tak nebudú musieť mať platnú diaľničnú známku.

Afganská vláda hnutia Taliban nariadila zatvorenie všetkých
kozmetických salónov pre ženy v krajine. TASR o tom informuje na základe utorkovej správy agentúry DPA.

Odvolanie Borisa Kollára (Sme rodina) z postu predsedu Národnej rady
(NR) SR by vyslalo do spoločnosti signál, že násilie je neakceptovateľné. Na tlačovej konferencii to uviedla volebná líderka mimoparlamentnej strany Demokrati Andrea Letanovská.

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR k návrhu na odvolanie
predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie sa popoludní nezačalo. Parlament totiž nebol uznášaniaschopný, prítomných bolo len 66 poslancov.

Prinajmenšom sedem osôb utrpelo v utorok v Tel Avive zranenia po tom,
ako do nich autom úmyselne vrazil neznámy muž, ktorého následne zastrelil ozbrojený civilista. Polícia incident označila za teroristický útok.

Zákonom o štatúte učiteľov, ktorý bol schválený v utorok v maďarskom
parlamente, vrcholí deštrukcia, ktorú vykonáva vláda premiéra Orbána v školstve počas uplynulých 12 rokov. Po prijatí zákona to v pléne vyhlásil poslanec opozičnej strany Párbeszéd Tamás Mellár

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach
nominoval slovenskú strelkyňu Danku Bartekovú do komisie pre budúcich hostiteľov ZOH.