Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma

Práve teraz

Pri ostreľovaní pohraničného mesta Valujki v Belgorodskej oblasti na
západe Ruska utrpelo zranenia sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa, uviedol na sociálnych sieťach tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

Ruská armáda "s najväčšou pravdepodobnosťou" začala s presúvaním
svojich vojakov z východného brehu rieky Dneper na Ukrajine na iné úseky frontovej línie, uviedlo ministerstvo vnútra v Londýne s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb.

Slovenská šprintérka Viktória Forsterová obsadila druhú priečku
vo finále 100 m prek. na nedeľnom striebornom atletickom mítingu (Memoriál Czeslawa Cybulského) v poľskom meste Poznaň.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová
sumarizovala, že počas dvoch týždňov ofenzívnych akcií na frontoch smerom na mesta Berďansk a Melitopol bolo oslobodených osem ukrajinských obcí.

Úvod

Medzinárodné spoločnosti ako Amazon, Marriott či Hilton sa zaviazali,
že v nasledujúcich troch rokoch zamestnajú viac ako 13.000 utečencov vrátane ukrajinských žien, ktoré zo svojej vlasti utiekli po začiatku ruskej invázie.

Počet migrantov prichádzajúcich do Británie na malých člnoch presiahol
od začiatku tohto roka číslo 10.000, vyplýva z údajov, ktoré v nedeľu zverejnila tamojšia vláda. TASR informuje v pondelok na základe správy agentúry AFP.

Severná Kórea považuje neúspešný pokus o vypustenie vojenského
špionážneho satelitu z 31. mája za "najzávažnejší" neúspech v prvej polovici tohto roka.

Vo veku 97 rokov zomrel Esteban Volkov, vnuk boľševického
revolucionára Leva Trockého, ktorý s ním žil v Mexiku v čase, keď ho zavraždil v roku 1940 agent NKVD. Oznámilo to v sobotu múzeum, ktoré založil, uviedla agentúra AFP.

Organizácia Spojených národov vyzvala Rusko, aby prestalo blokovať
dodávky humanitárnej pomoci do oblastí na východe Ukrajiny, ktoré má pod svojou kontrolou a zaplavila ich voda po pretrhnutí Kachovskej priehrady. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruský vojenský útok na Švédsko nemožno vylúčiť, uvádza sa v správe
výboru švédskeho parlamentu pre obranu. S odvolaním sa na zdroje o tom informovala verejnoprávna televízia SVT, píše TASR na základe agentúry Reuters.

Futbalisti Španielska triumfovali v treťom ročníku Ligy národov UEFA.
V nedeľňajšom finále v Rotterdame zdolali Chorvátov 5:4 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení gól nepadol.

Slovenské basketbalistky vybojovali na ME v Slovinsku a Izraeli
premiérové víťazstvo. Vo svojom treťom vystúpení v Ľubľane zdolali Turecko 80:66, v D-skupine obsadili tretie miesto a zahrajú si play off o účasť vo štvrťfinále.

Po smrti Silvia Berlusconiho chce jeho rodina predať futbalový klub
AC Monza, ktorý bývalý taliansky premiér vlastnil od roku 2018. Generálny riaditeľ klubu Adriano Galliani vyhlásil, že urobí všetko, o čo ho rodina požiada.

Spojené kráľovstvo poskytne Ukrajine 16 miliónov libier na podporu
v oblasti kybernetickej obrany, oznámil v nedeľu britský premiér Rishi Sunak. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

Prvá vlna horúčav tohto roka má Taliansko zasiahnuť v pondelok, keď
teploty na Sardínii stúpnu na 40 stupňov Celzia a v ďalších častiach krajiny na 33 až 37 stupňov Celzia, informovala v nedeľu Talianska meteorologická spoločnosť (Smi). Odvolala sa na ňu tlačová agentúra ANSA.

Vzťahy Číny a Spojených štátov sú na najhoršej úrovni od roku 1979.
Uviedol to čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v nedeľu po rozhovoroch so šéfom diplomacie USA Antonym Blinkenom. Ten zdôraznil dôležitosť komunikácie oboch strán. Ministri sa zhodli, že sa znova stretnú vo Washingtone. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Futbalisti Talianska obsadili v Lige národov 2022/2023 tretie miesto.
V nedeľňajšom zápase o konečné umiestnenie zdolali v Enschede domácich Holanďanov 3:2. Taliani si zopakovali umiestnenie z ročníka 2020/2021. Liga národov vyvrcholí finálovým duelom Chorvátsko - Španielsko (20.45 SELČ).

Dánsky cyklista Mattias Skjelmose Jensen sa stal celkovým víťazom
pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec tímu Trek Segafredo potvrdil svoj žltý dres v záverečnej časovke, v ktorej obsadil druhé miesto. Víťazom ôsmej etapy sa stal Španiel Juan Ayuso (SAE Team Emirates), Slovák Peter Sagan z tímu TotalEnergies obsadil 95. priečku.

Nové smart riadenie fontán v košickej mestskej časti Západ ušetrí
vodu a elektrinu za tisícky eur ročne. Plne digitálne ovládanie fontán prináša podľa riaditeľky Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Marty Popríkovej zvýšenie efektívnosti ich prevádzky a úsporu až pätiny nákladov.