Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea

Práve teraz

Rusko si buduje svoje medzinárodné rezervy s aktívami, ktoré nemôžu
byť terčom západných sankcií. Uviedla to guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Dvojica ekologických aktivistov spôsobila prerušenie zápasov na
majstrovstvách sveta v snookri. Počas úvodného frejmu duelu medzi Robertom Milkinsom a Joeom Perrym vyskočil na stôl v sheffieldskom divadle Crucible muž z publika a na plátno vysypal oranžový prášok.

Priaznivci pozorovania nočnej oblohy si v týchto dňoch môžu vychutnať
pohľad na meteorický roj Lyríd. Vesmírny úkaz je činný od utorka a potrvá do 25. apríla. Maximum meteorickej aktivity nastane v nedeľu 23. apríla.

V anglickom parku za kaštieľom v Betliari možno mať svoj vlastný strom
. Vďaka tejto aktivite, ktorá verejnosti ponúka možnosť podieľať sa na ochrane a obnove prírodného a kultúrneho dedičstva, vysadili už 120 stromov. Túto jar ich pribudlo 25.

Na bratislavskej diaľnici D2 v Mlynskej Doline v smere do Petržalky
sa zrazili dve autá. Informuje o tom Zelená vlna RTVS na svojom webe.

Úvod

Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu.
Pri incidente nikto neutrpel zranenia, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojenské ústredia ruskej
armády v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a denníka The Guardian.

Ministri zahraničných vecí krajín G7 upozornili Rusko, že sú
pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzvali Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Napriek zložitým vzťahom v rámci geopolitickej situácie a rastúcej
asertivite Číny sú vzťahy medzi SR a Čínou charakterizované spoluprácou a konštruktívnym dialógom, ako aj na úrovni EÚ. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Ceny ropy sa zvýšili, keďže silnejší než očakávaný rast čínskej
ekonomiky podporil optimizmus v súvislosti s oživením dopytu po komodite v tejto krajine. Avšak zároveň obavy zo zvyšovania úrokových sadzieb v USA a silnejšieho dolára obmedzili zisky ropy.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravuje nový
národný projekt na financovanie podporných profesií v školstve, ktorý bude financovaný z nového Programu Slovensko, teda zo zdrojov EÚ.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol v Brazílii s
prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, ktorého Washington kritizoval za nedávne výroky, že USA svojou vojenskou pomocou podnecujú vojnu na Ukrajine.

Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Olexij Danilov povedal, že
Ukrajina spustí protiofenzívu proti ruským vojakom, keď bude pripravená. Dodal, že je len otázkou času, kedy Ukrajina dosiahne potrebnú úroveň vojenskej pripravenosti.

Biely dom ostro skritizoval Brazíliu po tom, čo prezident
Luiz Inácio Lula da Silva na návšteve Číny vyhlásil, že Spojené štáty podnecujú vojnu na Ukrajine. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom televíznom prejave k
národu dôrazne obhajoval nepopulárnu dôchodkovú reformu, ktorú presadila jeho vláda, ale vyjadril poľutovanie nad tým, že sa v súvislosti s touto zmenou nepodarilo nájsť konsenzus.

Novým dejiskom futbalových majstrovstiev sveta do 20 rokov sa stala
Argentína. Juhoamerická krajina tak nahradila Indonéziu, ktorej Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odobrala podujatie po protestoch proti účasti izraelskej reprezentácie.

Zábery šíriace sa na sociálnych sieťach údajne zachytávajú bývalého
veliteľa ruskej žoldnierskej spoločnosti Vagnerova skupina, ako priznáva, že zabil päť- či šesťročné dievča na Ukrajine. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že oneskorenie dodávok
zbraní na Ukrajinu má za následok straty na životoch na bojisku. Zelenskyj sa tak vyjadril v pondelok neskoro večer vo svojom tradičnom, pravidelnom videoprejave.

Na veľvyslanca Európskej únie v sudánskom Chartúme zaútočili v jeho
dome, informoval večer šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Incident sa stal v čase, keď Sudán zažíva boje medzi dvoma súperiacimi generálmi. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Rusko by malo humánne zaobchádzať s vojnovými zajatcami na Ukrajine
a bezpodmienečne prepustiť zadržaného novinára denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha. Uviedla to predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, informuje spravodajca TASR.