Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela

Práve teraz

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti prijala v utorok v Bruseli dve
rozhodnutia súvisiace s Windsorským rámcom, novým spoločným postupom k protokolu o Írsku a Severnom Írsku, o ktorom Európska komisia (EK) a vláda Spojeného kráľovstva dosiahli dohodu koncom februára.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg
v utorok upozornil, že členské štáty Aliancie nezvyšujú výdavky na obranu dostatočne rýchlo. Len sedem z 30 vlani splnilo prísľub, že na obranu vynaložia dve percentá svojho HDP, povedal Stoltenberg.

Taliansky cyklista Giulio Ciccone z tímu Trek Segafredo triumfoval v
utorkovej 2. etape pretekov Okolo Katalánska. V špurte zdolal druhého Slovinca Primoža Rogliča z Jumbo-Visma a tretieho Belgičana Remca Evenepoela z tímu Soudal Quick-Step.

Ak Británia pošle na Ukrajinu ochudobnený urán, Rusko
bude na to nútené reagovať, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin po utorkovom stretnutí s najvyšším predstaviteľom Číny Si Ťin-pchingom v Moskve, informuje TASR.

Po roku systematického poklesu sa predaj starších domov v Spojených
štátoch vrátil vo februári k medzimesačnému rastu. Na druhej strane, stredná cena domu v medziročnom porovnaní klesla a ukončila rekordné obdobie vytrvalého rastu, ktoré trvalo 11 rokov.

Úvod

Rodičia, ktorým sa nepodarí umiestniť dieťa od troch do piatich rokov
do materskej školy z kapacitných dôvodov, by mohli dostávať kompenzáciu. Vyplýva to z novely zákona o výchove a vzdelávaní z dielne poslancov okolo strany Hlas-SD.

Cestovný doklad sa nebude môcť zaevidovať ako odcudzený občanovi,
ktorému sa zakázalo vycestovanie do zahraničia, resp. bol na neho vydaný zatykač. Poslanci v utorok neschválili novelu zákona o cestovných dokladoch z dielne OĽANO, ktorá bola v druhom čítaní.

Rokovania ruského prezidenta Vladimira Putina
a jeho čínskeho partnera Si Ťin-pchinga sa v utorok v Moskve skončili podpísaním dokumentov o strategickej spolupráci.

Americké ministerstvo obrany urýchli dodávku tankov Abrams
na Ukrajinu. Pošle tam modernizovaný starší model, ktorý môže byť pripravený rýchlejšie. Tieto výkonné tanky vážiace 70 ton sa tak môžu na bojisko dostať do ôsmich až desiatich mesiacov.

Poľský minister obrany Marius Blaszcak a predstavitelia USA sa
zúčastnili na oficiálnej ceremónii pri príležitosti posilnenia prítomnosti amerických jednotiek v Poľsku, ktoré je členským štátom NATO. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Šestica obvinených z februárovej policajnej akcie pod krycím názvom
Koloseum zostáva vo väzbe. Na zasadnutí o tom v utorok rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Na rozdiel od prvostupňového súdu skonštatoval i dôvodnosť podozrenia z existencie zločineckej skupiny.

Úrady v Rusku začali stíhať spolupredsedu správnej rady centra pre
ľudské práva Memorial, ktorý je údajne podozrivý z diskreditácie ruskej armády. Olegovi Orlovovi hrozia tri roky väzenia, informuje TASR na základe správy britskej stanice BBC.

Stanovisko Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou k
cenotvorbe zdravotných výkonov vníma Union zdravotná poisťovňa (ZP) ako neprimeranú kritiku súkromných poisťovní.

Nórske ministerstvo spravodlivosti odporučilo štátnym zamestnancom,
aby na služobných zariadeniach nepoužívali sociálnu sieť TikTok určenú na zdieľanie videí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred svojimi politickými
spojencami vyhlásil, že plánuje zachovať súčasnú vládu, nemá v úmysle rozpustiť parlament a ani vypísať referendum o zmenách v dôchodkovom systéme, ako to požadujú jeho oponenti.

Zastropovanie cien potravín je podvod so súhlasom vlády. Uviedli to v
utorok na tlačovej konferencii predstavitelia opozičnej strany Smer-SD v súvislosti s piatkovou (17. 3.) dohodou agrorezortu a obchodných reťazcov na trojmesačnom zmrazení cien potravín.

Švédsky futbalista Zlatan Ibrahimovič dúfa, že si zahrá aj na ME 2024
v Nemecku. Štyridsaťjedenročný útočník je blízko k prekonaniu rekordu talianskeho brankára Dina Zoffa, ktorý si v kvalifikácii ME 1984 obliekol reprezentačný dres vo veku 40 rokov a 90 dní.

Európska komisia (EK) v pondelok (20. 3.) vykonala raziu v priestoroch
rakúskeho výrobcu energetických nápojov Red Bull. Dôvodom je podozrenie z nezákonnej kartelovej dohody a porušenia protimonopolných pravidiel EÚ.

Sprístupnenie hradu Krásna Hôrka verejnosti bude závisieť aj od
zabezpečenia prístupu vody. Pre nedostatočnú výdatnosť vodného zdroja v Krásnohorskom Podhradí plánujú vodári vybudovať vyše štyri kilometre dlhé výtlačné potrubie z Rožňavy.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zverejnilo
na svojom webovom sídle linky so zoznamami vybraných druhov potravín, pri ktorých budú obchodné reťazce garantovať rovnakú cenu v období troch mesiacov.