Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Bardejov má vrátiť časť peňazí z projektu hnedého priemyselného parku

Na snímke mesto Bardejov Foto: TASR

Obyvatelia Bardejova sa dočkajú dokončenia projektu Mestský hnedý priemyselný park. Odovzdanie staveniska prebehlo v piatok (20.3.) a dokončenie projektu je naplánované na september 2015.

Bardejov 26. marca (TASR) – Obyvatelia Bardejova sa dočkajú dokončenia projektu Mestský hnedý priemyselný park. Odovzdanie staveniska prebehlo v piatok (20.3.) a dokončenie projektu je naplánované na september 2015. Mesto však musí vrátiť časť finančných prostriedkov z európskych fondov.

"Za pochybenia vo verejnom obstarávaní Riadiaci orgán pre Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast stanovil pre mesto Bardejov korekciu nenávratného finančného príspevku (NFP) vo výške 25 % z hodnoty zákazky na stavebné práce, čo predstavuje viac ako 1,84 milióna eur. Keďže projekt ešte nie je úplne ukončený, a teda ani príspevok nemohol byť vyplatený v plnej výške, mesto vráti len pomernú časť, teda 1,068 milióna eur, zvyšnú časť NFP vo výške viac ako 779.000 eur mesto už nedostane, ale bude predmetom vzájomného započítania," informoval dnes vedúci kancelárie primátora mesta Bardejov Jozef Guliga.

Ako ďalej uviedol, mestský úrad už požiadal riadiaci orgán o schválenie trojročného splátkového kalendára na vrátenie požadovanej sumy. Mesto má podľa neho na to v rozpočte vyčlenené finančné prostriedky a má peniaze na celkové ukončenie projektu. Stavebné práce majú byť skončené do polovice augusta, administratívne ukončenie projektu bude podľa Guligu najneskôr v polovici septembra.

Na celkové ukončenie stavby je potrebné preinvestovať ešte viac ako 2,73 milióna eur, z toho nenávratný finančný príspevok predstavuje takmer 1,64 milióna a vlastné zdroje 1,09 milióna eur.

Ako na začiatku marca pre TASR uviedol primátor Bardejova Boris Hanuščak, mesto má niekoľko investorov, ktorí prejavili záujem mať v areáli bývalého podniku JAS Bardejov svoje priestory, no keďže stavba ešte nie je pripravená, nemôžu byť podpísané ani oficiálne partnerstvá či dohody. Ako povedal, na jeseň tohto roka by tu mohli byť zamestnaní prví pracovníci. Investori by mohli byť z tradičného obuvníckeho priemyslu, tu je v hre podľa Hanuščaka domáci i zahraničný investor a možno hovoriť tiež o záujme z oblasti strojárskeho priemyslu.

"Projekt po jeho ukončení prinesie pre našich občanov významné benefity vo forme následne investovaných prostriedkov investorov a vytvorených najmenej 250 nových pracovných miest, povedal dnes Guliga.

O revitalizácii hnedého priemyselného parku rozhodlo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2008. Celkové oprávnené náklady na jeho výstavbu pri schválení projektu v roku 2009 predstavovali viac ako 10 miliónov eur. Pôvodný termín ukončenia výstavby bol naplánovaný na koniec decembra 2010. No v roku 2010 tu prebiehalo vyšetrovanie pre podozrenie zo subvenčného podvodu, čo sa však nepotvrdilo. Okrem toho dva dodatky k zmluve s dodávateľom stavby zase skomplikovali situáciu v roku 2012, keď bolo zistené porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Financovanie bolo pozastavené a pohlo sa to až na začiatku roka 2015. Mesto tak za roky, kedy v dôsledku rôznych problémov nebolo možné dokončiť stavbu, už prišlo o niekoľkých investorov.