Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Český skialpinista prišiel v Tatrách o život, podcenil počasie

Na snímke záchranár Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry s pracovníkom cintorína presúvajú telo nebohého českého skialpinistu do márnice na cintoríne v Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách Foto: Tasr/Oliver Ondráš

Dvojica Čechov sa vydala skialpinistickú túru a počas nej došlo k uvoľneniu malej, resp. strednej veľkej lavíny, ktorá oboch zasypala.

Vysoké Tatry 17. marca (TASR) – Skupina piatich českých skialpinistov, vrátane horského vodcu, podcenila v sobotu (15.3.) počasie a všetci sa vybrali na túru do Vysokých Tatier. Jedného z nich to stálo život.

"V sobotu bola silná víchrica a silné sneženie, bola vydaná výstraha 3. stupňa, napriek tomu absolvovali skialpinistickú túru. Počas nej došlo k uvoľneniu malej, resp. strednej veľkej lavíny, ktorá zasypala dvoch skialpinistov," objasnil šéf Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Česi išli ráno z Popradského plesa cez Železnú bránu, Gerlachovské spády a Prielom, smerom až na Zbojnícku chatu. "Stalo sa to tesne pred Zbojníckou chatou. Tým, že boli naozaj zlé poveternostné podmienky, túra určite nebola volená správne. Pri lavíne jedného skialpinistu zasypalo čiastočne, druhého celkom. Našli ho vďaka lavínovému vyhľadávaču, jeho stav však nebol veľmi dobrý," doplnil Janiga.

HZS požiadala o pomoc skupinu horolezcov, ktorá sa nachádzala na chate, aby pomohli urýchliť záchranu. Tí vzali sane zo Zbojníckej chaty a šli zranenému na pomoc. Po tom, čo ho našli, dali ho na sane a začali transport. Pre naozaj zlé počasie a tmu sa im nepodarilo trafiť na chatu a tak ho včas dopraviť. "Počas transportu a po dlhšom blúdení zranený skialpinista podľahol zraneniam. Keďže sami pomáhajúci horolezci bojovali o svoj život, tak ho nechali na mieste a vrátili sa na chatu. Medzitým horskí záchranári hľadali túto skupinu, nedokázali ju však nájsť, mimochodom popri tomto hľadaní objavili ďalšiu skupinu piatich horolezcov, ktorá sa nachádzala v teréne vo večerných hodinách. Odprevadili ju na Zbojnícku chatu, kde neskôr prišiel aj horský vodca so zvyškom prvej skupiny," priblížil Janiga.



Na druhý deň bola veľká snaha nájsť telo nebohého, poveternostné podmienky však výjazd HZS neumožnili. Mŕtvolu našli až dnes v popoludňajších hodinách. "To, čo sa tam hore udialo, bola jedna vážna chyba pri rozhodovaní a plánovaní túry. Človek si vie ťažko predstaviť, čo sa tam dialo, treba si predstaviť počasie tu dole a vynásobiť to krát sto a tak asi hore je. Je tam taký vietor, že človek má problém udržať sa na nohách," konštatoval veliteľ zásahu Igor Trgiňa s tým, že aj napriek tomu, že skialpinistická skupina mala dobrý výstroj aj vybavenie vrátane lavínového vyhľadávača, naozaj podcenila počasie. Podľa výpovedí účastníkov prvých dvoch zo skupiny, ktorí zostupovali z Prielomu, zasypala lavína. Nie je jasné, či ju odrezali, alebo sa strhla sama. Približne 40-ročný muž, ktorý na mieste zomrel, bol pod snehom asi desať minút.



Tieto dve skupiny však neboli jediné české, ktoré sa počas víchrice vybrali na túru. V oblasti Vysokých Tatier boli podľa horských záchranárov ďalšie dve. "Predvčerom sa po Veľkej Studenej doline motali štyri české skupiny, nezávislé od seba. Jednu sme stretli v lese, tá sa dobrovoľne otočila na Bilikovú chatu, ďalšia kráčala celým, tzv. Generálom a prišla na Zbojnícku chatu z úplne inej strany, ako mala. Potom to boli tí skialpinisti a ďalšia trojčlenná skupina už bola po túre na Zbojníckej chate," upozornil Trgiňa s tým, že jednoznačne v tomto prípade zlyhal ľudský faktor. Podľa neho turisti mali vedieť o výstrahe, slovenské i napr. nórske meteorologické servery o nej informovali už v predstihu.

"Každý rok sa vyskytujú zbytočné úmrtia, toto patrí určite medzi ne. Udalosti posledných rokov svedčia o tom, že bude potrebné prijať presné pravidlá na takéto organizované túry v horskom a vysokohorskom teréne a kontrolovať a dodržiavať ich, prípadne sankcionovať, aby sa takýmto úmrtiam predchádzalo," uzavrel Janiga.