Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Český turista uviazol v masíve Gerlachovského štítu

Na snímke pohľad z Popradu na zasnežený vrchol Končistej (vľavo) a Gerlachovského štítu v pohorí Vysokých Tatier Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Do záchrannej akcie bolo povolaných niekoľko záchranárov HZS z Vysokých, Nízkych aj Západných Tatier. Turistu našli v štrbine pod Kotlovým štítom.

Vysoké Tatry 25. septembra (TASR) – Horskú záchrannú službu (HZS) dnes v ranných hodinách kontaktoval prostredníctvom tiesňovej linky 112 český turista so žiadosťou o pomoc. Z HZS informovali, že 42-ročný turista záchranárom oznámil, že ešte vo štvrtok (24.9.) sa pokúsil vystúpiť na Gerlachovský štít, avšak zle odhadol časové rozpätie, nestihol sa vrátiť a uviazol v masíve Gerlachovského štítu.

Nakoľko turista nemal vybavenie na bivakovanie a prečkal pod vrcholom daždivú chladnú noc, jeho stav bol vážny. Do záchrannej akcie bolo povolaných niekoľko záchranárov HZS z Vysokých, Nízkych aj Západných Tatier. Turistu našli v štrbine pod Kotlovým štítom.

Po ošetrení a zateplení sa jeho zdravotný stav výrazne zlepšil, a tak začal zostupovať v sprievode horských záchranárov k Sliezskemu domu. Odtiaľ turistu transportovali terénnym vozidlom HZS do Starého Smokovca, z ktorého pokračoval samostatne.