Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Colný úrad zlikvidoval v spaľovni odpadov viac ako 5,6 tony tabaku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Celkovo skončilo v spaľovni odpadov 5623 kilogramov tabaku, ktorý pochádza z operatívno-pátracej činnosti a stal sa majetkom štátu, uviedla hovorkyňa CÚ Prešov Katarína Bebčáková.

Prešov 20. februára (TASR) - Colný úrad (CÚ) Prešov zlikvidoval v spaľovni odpadov tento mesiac viac ako 5,6 tony tabaku, ktorý prepadol v prospech štátu. Zničil aj tri registračné pokladnice, ktoré zabezpečil pri kontrolách zameraných na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP). TASR o tom informovala hovorkyňa CÚ Prešov Katarína Bebčáková.

"Celkovo skončilo v spaľovni odpadov 5623 kilogramov tabaku, ktorý pochádza z operatívno-pátracej činnosti a stal sa majetkom štátu. ERP a ďalšiu elektroniku, ako fén na etikety a osem kusov MP3 prehrávačov, CÚ odovzdal firme na likvidáciu elektrotechnického odpadu. ERP úrad likvidoval z dôvodu, že svojimi technickými parametrami nespĺňajú požiadavky zákona," uviedla Bebčáková a doplnila, že fyzická likvidácia tovaru sa uskutočnila pod dohľadom príslušníkov CÚ.

Ako pokračovala, CÚ Prešov pri tovare, ktorý sa stal majetkom štátu a pochádza či už z výkonu daňového dozoru, colného dohľadu, alebo z presadzovania práv duševného vlastníctva, zohľadňuje všetky zákonné možnosti, ktoré sa naň vzťahujú.

"Napríklad pri tabakových výrobkoch je úrad povinný prepadnutý tovar zničiť. Pri napodobeninách je nutné skúmať, či boli porušené práva majiteľov ochranných známok a či uvedený tovar neohrozuje zdravie a bezpečnosť spotrebiteľa. U napodobenín sa často vyskytuje nevyhovujúce zloženie použitých materiálov a nižšia kvalita spracovania výrobku, čím môžu byť pri používaní nebezpečné," dodala hovorkyňa.