Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Galis slávnostne otvoril jedno z takmer 800 multifunkčných ihrísk

na archívnej snímke Dušan Galis Foto: TASR/Pavel Neubauer

Projekt výstavby multifunkčného ihriska v Ohradzanoch bol realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády SR vo výške 40.000 eur.

Ohradzany 20. júna (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Dušan Galis slávnostne otvoril v obci Ohradzany v Humenskom okrese jedno z takmer 800 multifunkčných ihrísk na Slovensku. "Myslím si, že toto je potrebné najmä pre vás, pre mladých, aby ste sa viac vyžívali v športe. Osobne budem rád, keď urobíme turnaj, aby sme tu dostali viac mladých ľudí. Verím, že niekedy sa dozvieme, že niektorí z týchto mládencov, čo tu stoja, budú reprezentovať Slovensko," uviedol dnes na otvorení Galis. Podľa jeho slov pochádza myšlienka výstavby multifunkčných ihrísk od predsedu vlády SR Roberta Fica.

Galis pre TASR uviedol, že mladí ľudia potrebujú trošku iné prostredie, ako keď on sám začínal športovať. "My sme prakticky dali na lúku dve tehly a hralo sa na dve brány. Dnes je mládež dosť náročná a toto ihrisko spĺňa absolútne všetky kritériá, pretože je viacúčelové. Dá sa tu hrať futbal, tenis, florbal, basketbal, nohejbal, volejbal, dokonca hokej, čiže každý z mladých ho môže využívať," povedal s tým, že vo večerných hodinách si môžu prísť zašportovať aj rodičia, keďže ihrisko má aj umelé osvetlenie.

Multifunkčné ihriská sú podľa splnomocnenca vlády veľmi využívané. "Som presvedčený, že tie deti budú potrebovať pohyb a budú sa tu cítiť dobre. Je potrebné dbať aj na dozor, pretože v niektorých obciach sa stalo, že to ihrisko ľudia poškodili. Mám dosť pozitívne informácie, že starostovia majú ľudí, ktorí sa o tieto ihriská starajú, kontrolujú ich," uviedol s tým, že je tu aj kamerový systém, takže keby sa niečo stalo, priestor je monitorovaný.

Galis s určitosťou nevedel povedať, či v týchto aktivitách budú pokračovať. "Pred rokom, keď sme premiérovi hovorili o tom, že máme registrovaných 800 žiadostí od obcí, bolo ešte schválených 100. Ja by som bol rád, ak by sme pokračovali najmä v obciach do 1000 obyvateľov," dodal.

Projekt výstavby multifunkčného ihriska v Ohradzanoch bol realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády SR vo výške 40.000 eur. Obec poskytla na výstavbu sumu 37.000 eur. "Verím, že vďaka športu vyrastú z týchto detí mladí zdraví ľudia so zmyslom pre hru, ale aj zodpovednosť a povinnosť. To je tá najvyššia a najhodnotnejšia návratnosť tejto investície," uviedla starostka obce Andrea Kličová s tým, že verí, že novovybudované ihrisko bude dlhé roky slúžiť tým, ktorí si chcú prísť s chuťou zašportovať a že svojím zodpovedným a ohľaduplným prístupom ho budú chrániť.