Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Dni Majstra Pavla vyvrcholia tradične podujatím Tajomná Levoča

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvýkrát bude súčasťou Tajomnej Levoče tzv. videomapping zvonice radnice.

Levoča 10. augusta (TASR) – Vyvrcholením programu Medzinárodného kultúrneho festivalu Dni Majstra Pavla 2015 v Levoči bude už tradične podujatie s názvom Tajomná Levoča. Počas dvoch dní, 14. a 15. augusta, si budú môcť Levočania i návštevníci mesta vychutnať koncerty folklórnych súborov a interpretov modernej populárnej hudby. Prvýkrát bude súčasťou Tajomnej Levoče tzv. videomapping zvonice radnice. Sprievodným programom Tajomnej Levoče je opäť aj Karpatský remeselný trh.

„Aj toto leto sa Levočania tešia na kultúrne podujatie roka. Dramaturgiu sme postavili tak, aby zaujala všetky vekové skupiny divákov. Chceme, aby vyhovovala žánrovo a každý si tam našiel to svoje,“ uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska mesta Levoča Ingrid Kamenická. Piatkový program odštartuje na balkóne historickej radnice o 11. hodine vežovým koncertom domáceho zoskupenia Brass Collegium Levoča. Na hlavnom pódiu bude podujatie pokračovať o 13. hodine koncertom Dychovej hudby mesta Levoča. Detské kočovné divadlo Drak z Prešova zase prinesie levočskému divákovi muzikálový recitál Maľované na skle a v ten istý deň sa ešte na hlavnom pódiu predstavia aj Tomáš Kočko s orchestrom a folklórny súbor Vranovčan. Piatkový program vyvrcholí večerným vystúpením Adama Ďuricu.

„Mimo hlavného pódia je o 18. hodine v evanjelickom kostole pripravený kultúrny zážitok v podobe koncertu nezávislého zoskupenia aktívnych hudobníkov Cuore Barocco, ktoré sa venuje interpretácii hudby renesancie, baroka a klasicizmu,“ doplnila Kamenická. V sobotu milovníkov folklóru podľa nej prilákajú vystúpenia zoskupení Ľudovej hudby Matúša Ondruša z Levoče, detského folklórneho súboru Sabiník, ale aj folklórneho súboru Kovačica zo Srbska. Ďalej sa predstaví skupina Shaman z Levoče a hity legendárnych Beatles prinesie do Levoče skupina Beatles akustik z Vranova nad Topľou. „Svoje najväčšie skladby o 20. hodine zaspieva Pavol Hammel,“ upozornila Kamenická.

Zatiaľ čo po minulé roky bola súčasťou Tajomnej Levoče svetelná šou či ohňostroj, tentoraz mestské kultúrne stredisko prináša novinku v podobe tzv. videomappingu počas obidvoch dní podujatia. „Prostredníctvom audiovizuálnej prezentácie a after efektov sa zvonica historickej radnice premení na zaujímavý úkaz s prvkami diela Majstra Pavla a rôznych ďalších efektov. Videomapping sa odprezentuje v dvoch časových intervaloch, aby si ho mohli diváci vychutnať viackrát a autori sľubujú sedemminútový zážitok,“ vysvetlila Kamenická. Tajomná Levoča bude tento rok bez nočnej diskotéky, ktorú vystriedajú koncerty revivalových skupín.

Tradične je súčasťou Dní Majstra Pavla a Tajomnej Levoče aj Karpatský remeselný trh. „Predstavia sa tu remeselníci a majstri tradičných ľudovo-umeleckých výrobkov zo Slovenska, Poľska, Česka a Bulharska. Ruky zručných remeselníkov vytvárajú priamo na námestí pred očami divákov výrobky z kovu, dreva, hliny, nití a prútia,“ doplnil primátor Levoče Milan Majerský. Mesto Levoča tento rok dáva väčší priestor domácim podnikateľom. „Čo sa týka občerstvenia, všetky miestne prevádzky hotelov a kaviarní na námestí môžu ponúkať svoje služby a ponuku tradičnej slovenskej kuchyne prinesie Salaš u Franka,“ uzatvoril primátor.