Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Drevenicu z Veľkého Lipníka už stavajú v skanzene pod Hradom Ľubovňa

Na snímke tesári v Ľubovnianskom skanzene pracujú na rekonštrukcii prenesenej pôvodnej drevenice z Veľkého Lipníka. V Starej Ľubovni, 1. decembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Drevenicu by chceli zastrešiť na zimu, do konca roka. Vnútorné zariadenie je momentálne v rukách konzervátorov.

Stará Ľubovňa 2. decembra (TASR) – V skanzene pod Hradom Ľubovňa začali s inštaláciou starej drevenice, ktorú tam previezli z obce Veľký Lipník. „Drevenica je z roku 1885, nachádzala sa v strede obce. Najprv sme drevenicu rozobrali, doviezli sme ju do skanzenu a staviame ju nanovo. Chceme však zachovať čo najviac pôvodných prvkov, hoci niektoré zničené časti musíme vymeniť,“ uviedol správca ľubovnianskeho skanzenu Dušan Janický.

Drevenica bude po postavení najstaršia zo všetkých, ktoré sú v skanzene umiestnené a dá sa povedať, že je jedným z jeho skvostov. Je originálna tým, že bývalá majiteľka zanechala v domčeku všetko tak, ako to celý život používala. „Teraz momentálne skladáme tú drevenicu, usilujeme sa dostať to čo najskôr pod strechu. Trošku nás brzdí to vymieňanie starých častí za nové, trošku prekáža aj počasie, ale nie je to tragické. Chaos v tom nemáme, že ktorá časť kam patrí, všetko máme zdokumentované na fotografiách a očíslované,“ doplnil Janický. Jednotlivé drevené časti obydlia boli zakonzervované v Levoči, kde sa namáčali v prípravkoch, vďaka ktorým drevo stvrdlo.

Galéria zo stavby drevenice:





Drevenicu by chceli zastrešiť na zimu, do konca roka. Vnútorné zariadenie je momentálne v rukách konzervátorov, ktorí sa snažia obnoviť ho a očistiť, aby sa mohlo následne umiestniť do už postavenej drevenice. „V domčeku bola posteľ, lavice, pec, bývalá majiteľka pani Katarína Šugová dokonca nechala na stole aj modlitebnú knižku s ružencom. Našlo sa tam množstvo ďalších historických vecí. Chceme všetko postaviť tak, ako to mala, keď odišla z domu v roku 1990. Domček stál opustený viac ako 20 rokov,“ doplnil Janický. Ešte pred samotným postavením drevenice bolo potrebné urobiť nové základy, keďže podložie v skanzene je iné, ako bolo na pôvodnom mieste vo Veľkom Lipníku. Na výstavbe pracujú chlapi, ktorí majú podľa Janického odborné skúsenosti s tesárčinou, murárčinou a prácou v lese.



„Usilujeme sa robiť všetko ručne, techniku používame čo najmenej, napr. pri presúvaní ťažšieho dreva,“ doplnil správca skanzenu s tým, že výstavbou drevenice vznikne aj nová ulica, ktorá bude niesť názov Slovenská ulica. „Vyššie nad ňou bude hospodárska časť z obce Ruská Voľa, pri ktorej bude domček z Údola. Budeme pokračovať ďalej, ak nám vyjde čas aj finančné prostriedky,“ uzavrel Janický. Prehliadka ľubovnianskeho skanzenu trvá približne hodinu a je sprístupnený aj pre nevidiacich turistov. Nachádza sa tu viac ako desať historických budov, súčasťou skanzenu je i gréckokatolícky kostolík z Matysovej či gazdovský dvor.