Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Pri Prešove inštaloval dron na elektrické vedenie prvky kvôli vtáctvu

Na snímke dron tesne pred dopadom na zem. V Lemešanoch 30. júla 2015. Foto: TASR - Milan Kapusta

Prvá skúška inštalácie ochranných prvkov sa uskutočnila v polovici júna a bola úspešná.

Lemešany 30. júla (TASR) – Pri obci Lemešany v Prešovskom okrese sa dnes pod záštitou spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD), a. s., uskutočnila inštalácia prvkov na ochranu vtáctva na 110 kV vedenie pod napätím. Inštaláciu previedol dron, ktorému sa však podarilo umiestniť len jeden prvok a potom spadol. Aj napriek tomu tento skúšobný pokus považuje spoločnosť za úspešný, pretože podľa Andrey Vlkovej z VSD prototyp sa skúša práve pre to, aby sa takéto udalosti nestávali v bežnej prevádzke. Tento dron by podľa nej mal uľahčiť prácu energetikom a zároveň pomôcť pri ochrane vtáctva.

„Nárazy vtáctva do nadzemných elektrických vedení sú problémom, ktorému sa zvýšená pozornosť začala venovať len v roku 2010. Odvtedy sa spolu s energetickými spoločnosťami na Slovensku snažíme tento problém riešiť, v súčasnosti predovšetkým v projekte LIFE Energia, ktorý podporila Európska komisia. Chceme zmapovať viac ako 8000 km elektrických vedení na východnom a západnom Slovensku a identifikovať rizikové úseky, kde dochádza k nárazom vtákov do vedenia. Na týchto úsekoch budú nainštalované tzv. odkloňovače letu vtákov, resp. zviditeľňovacie prvky, teda také prvky, ktoré vtáky zaregistrujú a vedenia nadletia. Ročne sa tak na Slovensku podarí zachrániť až tisíce vtákov, z toho mnohé z nich patriace medzi ohrozené druhy,“ vysvetľuje manažérka projektu LIFE Energia z Ochrany dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.



Prvá skúška inštalácie ochranných prvkov sa uskutočnila v polovici júna a bola úspešná. Na dnešnú pozvali realizátori projektu aj ďalšie distribučné a prenosové spoločnosti nielen zo Slovenska, ale aj z iných krajín, pretože inštalácia dronom je podľa nich unikátna a prejavujú o ňu záujem aj iné krajiny. Spadnutý dron by mali konštruktéri opraviť a v skúškach pokračovať.

Projekt LIFE Energia realizuje organizácia Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a. s., Západoslovenská distribučná, a. s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR.