Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Dubník si žiada protipovodňovú ochranu

Samospráva sa prikláňa k výstavbe poldra.

Humenné 4. marca (TASR) - O protipovodňových opatreniach v lokalite Dubník v Humennom bude v rámci navrhovaných zmien a doplnkov územného plánu rokovať na najbližšom zasadnutí tamojšie Mestské zastupiteľstvo (MsZ). Projekt by mal následne po súhlasnom stanovisku poslancov hradiť a realizovať vo vlastnej réžii Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

Potoky na Dubníku sa v uplynulých rokoch viackrát rozvodnili a spôsobili problémy obyvateľom Gaštanovej ulice. "Prvou možnosťou je urobiť opatrenia bez záchytného poldra. Spevnili by sa brehy Lieskovca po celej dĺžke a časť brehu Hlbokého potoka s rozšírením korýt na osem až 10 metrov. V hornej časti Hlbokého potoka by sa zároveň zrealizovala sedimentačná nádrž," priblížila Katarína Ježová z Mestského úradu (MsÚ) v Humennom prvú z alternatív ochrany územia, o ktorej rokovala pred časom radnica spolu s vodohospodármi.

Druhým variantom, o ktorom hovorili, bola výstavba poldra. Korytá oboch potokov by zostali prírodné, ale v hornej časti Lieskovca navrhuje projektový zámer vybudovať polder využiteľný aj na rekreačné účely. Jeho prvá časť má byť permanentne naplnená vodou a do tej druhej by stekala iba v prípade prívalových dažďov. Ráta sa aj s vybudovaním hrádze a prívodného potrubia do poldra. "To by prepúšťalo len také množstvo vody, ktoré by tok zniesol," vysvetlila Ježová.

Samospráva sa po rokovaniach s vodohospodármi priklonila k druhému variantu riešenia územia. SVP potom navrhol výstavbu spomínaného poldra najprv v lokalite Gaštanová, MsÚ však túto ponuku neakceptoval. Na navrhovanom území je totiž naplánovaná výstavba rodinných domov. Radnica preto požiadala o presun poldra do vyšších častí, s čím napokon SVP súhlasil. O zmenách a doplnkoch územného plánu mesta, ktoré sa týkajú tohto projektu, bude rokovať humenské MsZ na zasadnutí v druhej polovici marca tohto roka.