Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Festival slobody ponúka v Bardejove a v Spišskej Belej množstvo filmov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

V Bardejove si študenti v dopoludňajšom bloku mohli pozrieť dokument Spýtaj sa vašich: 68, ktorý cez osobné svedectvá obyčajných ľudí predstavuje divákom silný emocionálny obraz 21. augusta 1968.

Bardejov/Spišská Belá 16. novembra (TASR) – Festival slobody, ktorý sa v týchto dňoch koná v jednotlivých slovenských mestách, ponúka v piatok v Bardejove a v Spišskej Belej pestrý program. Organizuje ho Ústav pamäti národa (ÚPN) a hlavnou témou festivalu sú udalosti roku 1968: Československá jar, invázia a následná okupácia Československa vojskami štátov Varšavskej zmluvy.

"V piatok a v sobotu (17.11.) sa Festival slobody koná v Bardejove a v Spišskej Belej. Okrem premietaní filmov bude súčasťou programu koncert v bardejovskom kultúrno-komunitnom centre Bašta, organizátori programu v spišskobelianskej mestskej kinosále pridajú prednášku historika o období normalizácie. Festival slobody v Brezne ponúkne 17. novembra v klube Bombura filmovú projekciu a koncert," uviedla pre TASR PR manažérka Festivalu slobody Andrea Púčiková.

V Bardejove si študenti v dopoludňajšom bloku mohli pozrieť dokument Spýtaj sa vašich: 68, ktorý cez osobné svedectvá obyčajných ľudí predstavuje divákom silný emocionálny obraz 21. augusta 1968.

Večer o 18.00 h si môžu návštevníci Bašty, kultúrno-komunitného centra, pozrieť dokumentárny film Junáci z prachu o perzekúciách členov slovenskej skautskej organizácie komunistickou mocou.

"Poukazuje na absurdný paradox, keď totalitný režim vyprodukoval z mládežníckej organizácie nepriateľa štátu a hrozbu pre budovanie socialistického zriadenia. Mnohí zo skautov boli za svoju angažovanosť v tomto hnutí prenasledovaní a niektorí aj väznení," priblížila Púčiková s tým, že o 18.30 h to bude opäť dokumentárny film Spýtaj sa vašich: 68 a večer je pripravený koncert.

V Spišskej Belej si v rámci dopoludňajšieho bloku pripravili premietanie dokumentárneho filmu Jáchymovské peklo o otrockej práci politických väzňov v uránových baniach. Predpoludním program pokračuje prednáškou historika ÚPN o zločinoch komunizmu na Slovensku a Novembri 89.

Večerný program ponúkne o 19.30 h film Stratili sme Stalina, ktorý je satirickým pohľadom na smrť diktátora a následný zápas jeho spolustranníkov o moc. Uťahovať sa snaží aj zo všadeprítomného strachu a paranoje či z politických čistiek.

Festival v obidvoch mestách pokračuje i v sobotu (17.11.) premietaním filmov a prednáškou. Podrobný program nájdu záujemcovia na webstránke festivalu www.festivalslobody.sk.