Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Hladiny vodných nádrží Domaša a Starina síce poklesli, no nie rapídne

Východoslovenská vodná nádrž Domaša rozprestierajúca sa na území okresov Vranov nad Topľou a Stropkov. Foto: TASR/František Iván

Stav hladiny v nádržiach je primeraný pre toto ročné obdobie, preto nie je potrebné prijímať mimoriadne opatrenia.

Prešov 13. augusta (TASR) – Hladiny vodných nádrží Domaša a Starina na východe Slovenska od začiatku augusta síce poklesli, no zatiaľ nie v takom rozsahu, aby bolo potrebné prijímať mimoriadne opatrenia a pristúpiť k mimoriadnej manipulácii. Pracovníci Okresného úradu v Prešove taktiež nezaznamenali zhoršenie kvality vôd na vodných tokoch a neboli im hlásené žiadne úhyny rýb. TASR o tom dnes informoval vedúci Odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove Miroslav Benko.

„V auguste sme zaznamenali na Domaši pokles hladiny zo 159,25 m n. m. na 158,79 m n. m., čo predstavuje pokles zásobného objemu nádrže zo 76 na 72 percent. Počas tohto mesiaca došlo zároveň k zvýšeniu teploty vody v nádrži z 23,2 na 27,8 stupňa Celzia,“ uviedol Benko.

Na vodnej nádrži Starina je situácia podobná. V auguste tam zaznamenali pokles hladiny z 337,14 m n. m. na 336,70 m n. m., čo predstavuje pokles zásobného objemu nádrže z 84 na 82 percent. Teplota vody sa však na tejto nádrži nezmenila.

Stav hladiny v nádržiach je podľa Benka primeraný pre toto ročné obdobie, preto nie je potrebné prijímať mimoriadne opatrenia.