Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Horskí záchranári pomáhali poľským kolegom, dvoch mužov našli mŕtvych

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto: Ľuboš Pitoňák

Na poľskej strane bolo počas víkendu spozorovaných niekoľko lavín, preto sa záchranári sústredili najmä na pátranie miest, ktoré boli vytypované aj počas prieskumného letu.

Vysoké Tatry 25. februára (TASR) – Horskí záchranári pomáhali poľským kolegom pri pátraní po nezvestných turistoch. Z Horskej záchrannej služby informovali, že o pomoc požiadali poľskí záchranári v pondelok (23.2.) vo večerných hodinách, dvaja Poliaci boli nezvestní už od predošlého dňa.

Podľa HZS sa pohybovali v okolí Svinice a Zawratu a zo svojej túry sa nevrátili. Pre rozsiahlosť územia, na ktorom by sa mohli nachádzať, slovenskí záchranári prepátrali v nedeľu záver Tichej doliny a svahy Valentkovej. Poľskí záchranári pátrali na poľskej strane Tatier v doline Piatich stavov a v Gasienicovej doline. Pátranie však bolo neúspešné.

Na poľskej strane bolo počas víkendu spozorovaných niekoľko lavín, preto sa záchranári sústredili najmä na pátranie miest, ktoré boli vytypované aj počas prieskumného letu. Trojica psovodov HZS sa opätovne pripojila k poľským záchranárom aj v utorok (24.2.), kedy prehľadávali lavíniská v Pustej dolinke.

"V popoludňajších hodinách prišla od poľských kolegov smutná správa, telá poľských turistov boli nájdené v lavíne pri vodopáde Siklawa, v doline Piatich stavov poľských," informuje HZS na svojej internetovej stránke.