Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Na fare v Humennom darovalo krv 41 ľudí, prvodarcov bolo jedenásť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Išlo o výjazd počas kampane Valentínska kvapka krvi, ktorý ukončia 16. marca.

Humenné 9. marca (TASR) – Na faru pri kostole sv. Košických mučeníkov v Humennom prišlo v piatok darovať krv 67 ľudí, z toho zaregistrovaných odberov bolo 41. Prvodarcov bolo spolu 11. Išlo o výjazd počas kampane Valentínska kvapka krvi, ktorý ukončia 16. marca.

Podľa riaditeľky Územného spolku Slovenského Červeného kríža (SČK) v Humennom Silvie Knapíkovej je práve toto jedna z možností, ako osloviť čo najviac darcov krvi a urobiť tejto humánnej aktivite osvetu. "Na fare sme preto, že sv. Valentín bol kňaz a chceli sme to trochu prepojiť," vysvetlila s tým, že na takejto pôde sú prvýkrát. "Boli sme na námestí, ale aj v humenskom zámku či na obecných úradoch," doplnila.

Záujem bol podľa nej veľký. Prišli aj hasiči či policajti, tiež zamestnanci miestneho úradu práce i mestského úradu, ale aj učitelia so študentmi. "Páči sa mi, ako sa ľudia vedia zmobilizovať pre takéto niečo," zdôraznila. Pri akcii, ktorú realizovali v spolupráci s hematologicko-transfuziologickým oddelením humenskej nemocnice, pomáhalo podľa jej slov veľa dobrovoľníkov SČK.

"Myslím si, že záujem o darcovstvo je veľký zo strany verejnosti. Jedna vec je, že chcú a druhá vec, či môžu," poznamenala s tým, že keď si už sadnú do kresla a môžu darovať túto vzácnu tekutinu, je to pri všetkých dnešných alergiách a zdravotných problémoch veľký úspech. Aj prvodarcovia, ktorí nemôžu darovať krv pre banálne príčiny, ako sú napr. antibiotiká, majú záujem tieto nedostatky odstrániť a prísť inokedy.

Cieľom tých kampaní je podľa riaditeľky okrem iného aj informovať ľudí, aké je pre spoločnosť dôležité mať čo najviac darcov. "Pretože krv je tekutina, ktorá sa nedá nikde vyrobiť. Poniektorí sa pýtajú, prečo nie sú napr. nejako zvýhodnení. Snažíme sa im povedať, že skutočne dôležité je to, že sú zdraví a že môžu prísť. Nikdy nevedia, kedy tú krv budú potrebovať oni alebo ich príbuzní," uzavrela.