Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Nemocnica v Humennom otvorila pracovisko urgentného príjmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Nachádza sa v budove internistického pavilónu E, čo je bývalá budova liečebne dlhodobo chorých (LDCH), blízko hlavnej recepcie.

Humenné 28. júna (TASR) – Humenská nemocnica v týchto dňoch spustila do prevádzky pracovisko urgentného príjmu. Pomoc akútnym pacientom tak poskytuje v nepretržitej prevádzke. Ako informovala Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu v Humennom prevádzkuje, Ministerstvo zdravotníctva SR ju vlani zaradilo do pevnej siete všeobecných nemocníc, v ktorých budú urgentné príjmy prvého typu.

"Vytvorili sme samostatný priestor, ktorý spĺňa všetky najprísnejšie kritériá predpísané rezortom. Pacient s akútnym problémom tak už môže prísť alebo bude privezený do nemocnice vždy na jedno miesto, kde bude neustále k dispozícii potrebný zdravotnícky personál," uviedol riaditeľ humenskej nemocnice Eugen Lešo.

Nachádza sa v budove internistického pavilónu E, čo je bývalá budova liečebne dlhodobo chorých (LDCH), blízko hlavnej recepcie. "Ponúka dva oddelené vstupy – pre mobilných pacientov, ktorí na pracovisko prídu sami, a bezbariérový vstup pre pacientov privezených záchrannou zdravotnou službou. Ich ošetrenie bude založené na modernom triediacom systéme pacientov, tzv. triáži," vysvetlila Fedáková.

Podľa riaditeľa budú mať osoby s potrebou resuscitácie a bezodkladnej podpory životných funkcií najvyššiu prioritu a budú sa riešiť bezodkladne. Je možné, že pacient s menej závažnou komplikáciou bude v čakárni sedieť dlhšie, keďže systém uprednostňuje najvážnejšie prípady. Zázemie urgentného príjmu tvoria tiež štyri expektačné lôžka, ktoré môže nemocnica rozšíriť na osem.

Fedáková ďalej uviedla, že internistickým a neurologickým pacientom je na urgentnom príjme neustále k dispozícii internistický lekár. "Po novom tak už napríklad s bolesťou na hrudníku či podozrením na cievnu mozgovú príhodu nechodia na interné či neurologické oddelenie a nemiešajú sa tak s hospitalizovanými pacientmi," vysvetlila.

Pacienti s chirurgickými diagnózami budú počas dňa, teda medzi 7.00 h a 15.30 h ošetrovaní v chirurgickej časti urgentného príjmu. Ak si zdravotný stav bude vyžadovať ďalšie vyšetrenia, pacienta prevezú na chirurgické oddelenie do iného pavilónu. "Po 15.30 h môže ísť takýto pacient už priamo na chirurgické oddelenie," doplnila.

Lešo spomenul, že v krátkej dobe plánujú v objekte urgentného príjmu vybudovať nové röntgenové pracovisko. "Pribudne tiež ďalší zdravotnícky personál," dodal.