Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom rekonštruujú verejné osvetlenie na Sídlisku III

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Radnica počas rekonštrukcie zohľadnila viaceré pripomienky občanov.

Humenné 29. júla (TASR) - Modernizáciou za približne 288.000 eur prejde verejné osvetlenie Sídliska III v Humennom. Mesto si od nej sľubuje úsporu elektrickej energie o takmer 73 %. TASR informovala Jana Bardzaková z tlačového referátu radnice.

Investičná akcia, ktorá je jednou z najväčších v tomto roku, odštartovala v Humennom ešte koncom marca. Ide už o 2. etapu modernizácie osvetlenia v uvedenej časti mesta.

Radnica počas rekonštrukcie zohľadnila viaceré pripomienky občanov. Išlo napríklad o požiadavku na otočenie stĺpov tak, aby lampy nesvietili do bytov, ale osvetľovali ulicu či väčší priestor pred bytovým domom. Humenčania si presadili aj orezanie konárov, ktoré zasahovali do verejného osvetlenia.

Z podnetov občanov zasa niektoré stĺpy posunuli na vyhovujúcejšie miesta. Pribudne aj zopár nových stĺpov, ktoré boli žiadané, a to najmä tam, kde nebola osvetlená väčšia časť chodníka. V rámci rekonštrukcie bude osadené osvetlenie aj na 'tmavých' miestach. Jedno také sa nachádza medzi zadnou časťou budovy potravín a Materskou školou na Třebíčskej ulici.

"Pri rekonštrukcii sú použité LED svietidlá, ktoré prinesú nielen odstránenie nežiaduceho oslnenia bytov na nižších podlažiach, ale zároveň sa znížia aj svetelné emisie. Súčasťou rekonštrukcie je výmena 245 kusov svietidiel, 73 kusov stožiarov a sedem kusov rozvádzačov verejného osvetlenia s riadením," vyčíslila Bardzaková s tým, že úsporné svietidlá disponujú špeciálnou optikou s možnosťou stmievania počas noci.