Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

HZS: Hlavným lavínovým problémom v Tatrách zostáva mokrý sneh

Archívna snímka. Foto: FB Horská záchranná služba

Vo vysokých polohách Tatier a najmä na severných expozíciách pretrvávajú snehové dosky a vankúše z novšieho snehu.

Liptovský Hrádok 3. marca (TASR) - Hlavným lavínovým problémom vo väčšine polôh Tatier zostáva mokrý sneh a základové lavíny. Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá i v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo, vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier platí od výšky 1200 metrov nad morom. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Vo vysokých polohách Tatier a najmä na severných expozíciách pretrvávajú snehové dosky a vankúše z novšieho snehu. "Uvoľnenie lavíny je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na veľmi strmých, slnkom osvietených svahoch je možný aj zosuv spontánnych lavín z mokrého snehu. Na trávnatých svahoch sa ojedinele budú vyskytovať aj kĺzavé/základové lavíny," upozornil Kyzek.

Počas posledného sneženia pripadlo v polohách nad 1900 metrov nad morom od poprašku do desať centimetrov nového snehu, ktorý silný vietor previal a uložil na záveterných miestach vo forme lokálnych snehových dosiek a vankúšov. V polohách pod 1900 metrov nad morom prevláda na povrchu mokrý sneh, v nižších polohách je sneh mokrý v celom profile. Súvislá snehová pokrývka je, v závislosti od expozície, od nadmorskej výšky približne 1200 metrov.

Vo Veľkej a Malej Fatre, ako aj východnej časti Nízkych Tatier je určujúcim lavínovým problémom mokrý sneh. Súvislá snehová pokrývka sa tam nachádza od nadmorskej výšky 1200 metrov nad morom a nad hranicou lesa dosahuje výšku 40 až 140 centimetrov. Vetrom exponované miesta a hrebene sú miestami vyfúkané do trávnatého podkladu.