Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Na internom oddelení nemocnice v Levoči zrenovovali ambulancie

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Renováciou v prvej etape prešli štyri ambulancie vrátane miestnosti pre sestry a čakáreň pre pacientov.

Levoča 22. októbra (TASR) – Na internom oddelení levočskej nemocnice zrekonštruovali ambulancie. Ich obnova sa realizovala od apríla tohto roku za nepretržitej prevádzky, po renovácii získajú pacienti väčšie pohodlie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a najmä pri čakaní na vyšetrenie. Vďaka lepšej organizácii sa skráti aj čas čakania na vyšetrenie a zamestnanci získajú lepší prehľad o pohybe pacientov. Nemocnica investovala do renovácie viac ako 80.000 eur z vlastných zdrojov.

„Kompletnou renováciou prešla jedna časť prízemia interného pavilónu, kde boli vymenené podlahy, okná, svietidlá. Zakúpený bol nový nábytok do čakární, ako aj do všetkých ambulancií, kde došlo k dispozičným zmenám,“ vymenoval riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška s tým, že v čakárňach je tiež možnosť wi-fi pripojenia na internet. V budove sídlia špecializované ambulancie ako všeobecná interná, kardiologická, diabetologická a ambulancia funkčnej diagnostiky. Súčasne sa tu nachádza i Hematologicko-transfúzne oddelenie a Oddelenie klinickej biochémie.

Renováciou v prvej etape prešli štyri ambulancie vrátane miestnosti pre sestry a čakáreň pre pacientov. „V rámci tejto modernizácie sme znížili strop sadrokartónom a vymaľovali sa priestory v miestnostiach. Som rád, že sme mohli vyhradiť finančné prostriedky na ďalšiu renováciu, v budúcnosti chceme s rekonštrukciou na tomto oddelení pokračovať,“ dodal riaditeľ. Prízemie Interného pavilónu, kde sa nachádza šesť ambulancií, denne navštívi 140 až 150 pacientov.

„Je to veľká zmena, priestory sú krásne, pohodlné a hlavne priestranné, pretože ráno tu mávame dosť veľký nával pacientov. Renovácia vytvorila príjemné prostredie a taktiež väčší komfort pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, takže predpokladáme, že sa zníži nervozita ľudí pri čakaní,“ konštatovala primárka oddelenia Mária Orolínová s tým, že ambulancie vyšetrujú pacientov s internými chorobami zo spádovej oblasti 30.000 obyvateľov, ale aj z iného spádového územia a tiež pacientov preložených z iných oddelení nemocnice. Chodia sem pacienti, ktorých je potrebné objednať, okrem toho prichádza aj veľa akútnych stavov, ktoré je potrebné vyriešiť prednostne, keďže v nemocnici zatiaľ nefunguje centrálny príjem.

V postupnej obnove chce vedenie nemocnice pokračovať aj v ďalšom období. V tomto roku zo sponzorských zdrojov nemocnica zakúpi laserový lytotriptor, vedenie rokuje tiež o zakúpení magnetickej rezonancie a ukončí sa rekonštrukcia detského oddelenia. „V roku 2016 nás čaká dosť výrazná obnova na chirurgii v rámci operatívy, ideme kupovať laparoskopickú vežu, kde sa dá operovať laparoskopicky cez konečník. Okrem toho kupujeme dva nové USG prístroje, ktoré prinesú nové metódy vyšetrovania cez konečník. Ďalšia vec, ktorá nás čaká je očný tomograf do očnej ambulancie a najväčšou výzvou pre nás je vybudovanie centrálneho príjmu. Chceme na to využiť prostriedky z fondov Európskej únie, prípadne vyčleníme vlastné zdroje,“ vymenoval Jaška.