Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

V Kamennej Porube uspeli kandidáti za rómsku stranu

Ilustračné foto Foto: TASR

Z boja o stoličku starostu Kamennej Poruby vzišiel víťazne 58-ročný kandidát SRK Jozef Gaďo.

Kamenná Poruba 17. novembra (TASR) - Komunálne voľby v obci Kamenná Poruba (okres Vranov nad Topľou) vyhral prvýkrát kandidát na starostu za rómsku stranu. Úspešní boli aj rómski kandidáti na post poslancov, keď sa im podarilo obsadiť väčšinu kresiel obecného zastupiteľstva.

Podľa údajov zverejnených na internetovej stránke Štatistického úradu (ŠÚ) SR do 9-členného obecného zastupiteľstva v Kamennej Porube sa prebojovalo celkovo päť kandidátov za Stranu rómskej koalície (SRK). Zvyšní štyria zvolení zástupcovia obce kandidovali za strany Smer-SD, EDS, KDH a jeden ako nezávislý.

Zaujímavosťou sobotňajších (15.11.) volieb v Kamennej Porube bolo, že sa v nich o post starostu obce uchádzalo až osem kandidátov. Išlo o najväčší počet spomedzi všetkých samospráv na území vranovského volebného obvodu. Na porovnanie, v okresnom meste Vranov sa o primátorskú stoličku uchádzali šiesti kandidáti.

Z boja o stoličku starostu Kamennej Poruby vzišiel víťazne 58-ročný kandidát SRK Jozef Gaďo, ktorý získal 215 platných hlasov. Dosluhujúci starosta Dušan Baranský (Smer-SD) skončil so 173 hlasmi na druhom mieste a kandidát Miroslav Janoško (nezávislý) sa s počtom 150 hlasov umiestnil na tretej priečke. Ďalší piati kandidáti na post starostu získali od 3 do 48 hlasov. V spomínanej obci zaznamenali 76-percentnú voličskú účasť.