Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Kamzíkom sa v Tatrách naďalej darí

Na archívnej snímke kamzík vrchovský tatranský na lúke pod Havranom v Belianskych Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počas dvoch slnečných októbrových dní napočítali slovenskí a poľskí sčítací komisári v prirodzených lokalitách výskytu 1345 kamzíkov, z toho 124 mláďat.

Vysoké Tatry 5. novembra (TASR) – V Tatrách sa naďalej darí kamzíkom. Potvrdilo to posledné sčítanie tejto zveri v réžii slovenských a poľských komisárov.

"Počas dvoch slnečných októbrových dní napočítali slovenskí a poľskí sčítací komisári v prirodzených lokalitách výskytu 1345 kamzíkov, z toho 124 mláďat. Na slovenskej strane Tatier sa v tom čase páslo 1090 a na poľskej 255 kamzíkov," informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP). Najpočetnejšie čriedy týchto zvierat žijú podľa nej dlhodobo v oblasti Belianskych Tatier.

Komisári napočítali vlani asi o 40 dospelých jedincov viac, mláďat približne rovnaký počet ako naposledy. Ich prácu v tomto roku sťažoval zľadovatený terén, pre ktorý sa na všetky plánované miesta v horách nedostali. Je možné, že by v opačnom prípade napočítali kamzíkov viac.

Jesenným spočítavaním zaznamenávajú správcovia územia kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou. Počas 57-ročného sledovania zaznamenali v chránenom území najmenej kamzíkov koncom 90. rokov minulého storočia, kedy ich počet klesol pod 300 jedincov. "Hoci tohtoročný stav nie je rekordným, potešujúcim je najmä z pohľadu počtu novonarodených mláďat," zhodnotil zoológ ŠL TANAP Jozef Hybler.

Lokality prirodzeného výskytu kamzíka sú v Tatrách zväčša rovnaké. Napriek tomu sa situácia v niektorých zmenila. "Sezónne presuny zveri sú normálnym javom, tak tomu bolo aj počas spočítavania. Niektoré miesta boli bez výskytu kamzíka, napriek tomu, že cez leto sa tam bežne vyskytujú. Je to normálny jav, zver presne vie, kde je pre ňu najvhodnejšie stanovište. Iné zásadné zmeny sme nezaznamenali," konštatoval Hybler.

Na spočítaní kamzíkov v slovenskej časti Tatier sa podieľa každoročne približne stovka pracovníkov ŠL TANAP, zamestnanci Správy TANAP, členovia základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody Vysoké Tatry a lesníci miest Kežmarok a Spišská Belá. U našich severných susedov sú to pracovníci poľského Tatranského národného parku (TPN).

Veľkosť kamzičej populácie v Tatrách ovplyvňujú viaceré faktory. Jedným z nich sú prírodné, ťažko predvídateľné a ovplyvniteľné klimatické zmeny súvisiace s globálnym znečistením atmosféry. K tomu treba prirátať návraty zimy v jarnom období, keď prichádzajú na svet mláďatá kamzíkov.

"Veľkosť kamzičej populácie ovplyvňuje aj turizmus, a to predovšetkým vysokohorská turistika, horolezectvo a skialpinizmus. Aj to je dôvod, prečo pracovníci Štátnych lesov TANAP venujú veľkú pozornosť kamzíkom priamo v teréne realizáciou tzv. ochranných služieb, informovanosti a výchove návštevníkov," uzavrela Burdová.