Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

KEŽMAROK: Mestská polícia získa moderný kamerový systém

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Kežmarok 16. novembra (TASR) – K bezpečnosti obyvateľov na sídlisku Juh v Kežmarku má prispieť kamerový systém s automatickou detekciou podozrivého správania pre ochranu majetku, ktorý bezplatne nainštaluje telekomunikačný operátor. Systém zostavený zo špeciálnych IP kamier doplnených o inteligentné aplikačné skripty bude sledovať parkovisko a upozorňovať na potenciálne problémy pomocou novoinštalovaného dohľadového strediska, či mobilných zariadení priamo v teréne.

„Vyvinutá technológia umožňuje pripojiť k systému aj Google Glass, čiže okuliare so zobrazovacím displejom, Bluetooth či WiFi pripojením a bude tak vidieť on-line obraz toho, čo sa deje v monitorovanej mestskej časti. Operátor dohľadového centra vie upozorniť kolegov v teréne na rôzne udalosti a zaslať im GPS súradnice narušiteľa, či poslať priamo jeho fotku. Efektivita zásahu sa môže neskôr aj niekoľkokrát znásobiť,“ objasnil Ján Michlík z telekomunikačnej spoločnosti.

Inštaláciou tejto modernej technológie je k centrálnemu systému pripojiteľný akýkoľvek kamerový systém v meste, čím sa pôsobenie a rozšírenie dohľadu Mestskou políciou násobne zvýši. Ak niekto uvažuje o inštalácii nového kamerového systému priamo v bytovke, systémom môže byť pripojený na dohľadové centrum Mestskej polície bez akýchkoľvek dodatočných nákladov.

Prvým takýmto objektom pod dohľadom polície sa čoskoro stane Základná škola Dr. Daniela Fischera. „Operátor dohľadového centra bude môcť kontrolovať oblasti, ktoré sa doteraz aktívne monitorovali len pravidelnými pochôdzkami. Takto sa nám prevádzkové náklady zefektívnia a kolegovia sa budú môcť intenzívnejšie venovať aj iným častiam mesta,“ doplnil náčelník Mestskej polície Milan Slota.