Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Kúpele Vyšné Ružbachy otvoria letnú sezónu oslavami prvej zmienky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre návštevníkov termálneho kúpaliska Izabela je pripravená história i zábava na jednom mieste.

Vyšné Ružbachy 20. júna (TASR) – Región Severný Spiš Pieniny je pripravený spustiť letnú sezónu a prilákať aspoň toľko turistov, ako minulý rok. Oblastná organizácia cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny pripravila spolu s partnermi množstvo noviniek a zaujímavostí.

Jednou je napríklad spustenie letnej sezóny v najstarších kúpeľoch na Slovensku – Vyšných Ružbachoch, ktoré už v nedeľu (21.6.) nielen otvoria sezónu, ale oslávia aj 420. výročie prvej písomnej zmienky o kúpeľoch a ich liečivých vodách. Pre návštevníkov termálneho kúpaliska Izabela je pripravená história i zábava na jednom mieste. Okrem zaujímavého programu pre malých aj veľkých je vstup na kúpalisko počas otvorenia pre všetkých zdarma.

Slávnostné otvorenie sa začne už o 13.00 h príchodom španielskej princeznej Isabelly de Bourbon a Jana Kanty Zamoyskeho v sprievode. Historik Eduard Laincz prevedie turistov v Kaviarni Bieleho domu historickým prierezom dejín kúpeľov a hradu. Premietať sa bude aj film, ktorý natáčal ešte Jan Kanty Zamoyski a žiaci zo základných škôl pripomenú tradičné kroje. V programe nebude chýbať prehliadka dobového oblečenia, busty s dobovým oblečením, obrazy a film spojený s ochutnávkou prameňov.

Novinky pre svojich návštevníkov pripravujú aj Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka, ktoré budú doplnené o rôzne oddychové, relaxačné a športové zóny. Lákavý program na úvod sezóny i počas celého leta má pripravený aj Ľubovniansky hrad či chata Pieniny, ktorá láka svojich návštevníkov na goralskú gastronómiu a tradície.

"Unikátnym projektom regiónu je Cesta minerálnych prameňov, ktorá bola verejnosti predstavená na jeseň 2014 a teraz sa teší na svojich prvých letných návštevníkov," hovorí výkonná riaditeľka OOCR Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová. Turistická trasa zahŕňa 12 prameňov s celkovou dĺžkou asi 100 kilometrov. Zaujímavou atrakciou na trase je Kneipp terapia - šliapací kúpeľ, ktorý je možné vyskúšať pri prameňoch vo Vyšných Ružbachoch a v obci Lacková.

Na tradičné podujatie Nestville Open Day pozýva už po štvrtýkrát Nestville park v obci Hniezdne pri Starej Ľubovni. Bohatý program čaká na návštevníkov tohto obľúbeného podujatia v regióne už v sobotu a nedeľu (26. a 27.6.).