Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Historický objekt múzea v Levoči sa podarilo zachrániť

Historickú budovu Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči na Mäsiarskej ulici sa podarilo obnoviť vďaka fondom Európskej únie v rámci Regionálneho operačného programu. V stredu popoludní 17. júna 2015 slávnostne sprístupnili verejnosti, pričom ide o prvú budovu, ktorú múzeum v roku 1937 získalo do svojho osobného vlastníctva. Od začiatku 18. storočia slúžila ako mestské stajne, koncom 19. storočia však už pre ňu radnica nemala využitie a uvažovalo sa, čo s ňou. Na snímke zľava primátor Levoče Milan Majerský, zástupca stavebnej firmy OHL ŽS Peter Mičánek a riaditeľ Slovenského národného múzea Viktor Jasaň strihajú pásku pred zrekonštruovanou budovou Levočského múzea na Mäsiarskej ulici v Levoči 17. júna 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Obnova budovy bola realizovaná pod dozorom pamiatkarov i archeológa múzea.

Levoča 17. júna (TASR) – Historickú budovu Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči na Mäsiarskej ulici sa podarilo obnoviť vďaka fondom Európskej únie v rámci Regionálneho operačného programu. Dnes popoludní ju slávnostne sprístupnili verejnosti, pričom ide o prvú budovu, ktorú múzeum v roku 1937 získalo do svojho osobného vlastníctva. Od začiatku 18. storočia slúžila ako mestské stajne, koncom 19. storočia však už pre ňu radnica nemala využitie a uvažovalo sa, čo s ňou.



„Začiatkom 20. storočia bol taký návrh, aby sa tento objekt zbúral a parcela pozemku by sa použila na výstavbu moderných budov, ktoré by slúžili napr. škole alebo finančnému riaditeľstvu. V medzivojnovom období sídlil v kasárňach vojenský pluk, ktorý bolo potrebné udržať v meste, podmienkou však bolo vybudovať nájomné byty pre dôstojníkov. Samospráva sa rozhodla práve túto budovu na Mäsiarskej ulici, ktorá bola pomerne rozsiahla, sčasti zbúrať a na voľnej ploche postavila dôstojnícky dom, ktorý dodnes stojí a jej prednú časť, ktorá je historicky najcennejšia, zrenovuje. Tak sa aj stalo v rokoch 1932–1934, následne ju mesto darovalo múzeu,“ priblížila históriu budovy riaditeľka Spišského múzea Mária Novotná.

Takto fungovala až do 70. rokov minulého storočia, bola tu expozícia starých zbierok, následne múzeum objekt uzavrelo a používalo už len ako depozitár. V rámci projektového obdobia 2007–2013 získalo múzeum v prvej výzve finančné zdroje zo štrukturálnych fondov na celkovú rekonštrukciu budovy. „Časť z nej bude naďalej využívaná ako depozitár tak, aby mohli byť niektoré zbierky sprístupnené pre špecifické skupiny ľudí, to bude na prvom poschodí. Na prízemí bude časť priestorov prístupná pre verejnosť vo forme knižnice, kde bude možné študovať prezenčne odbornú literatúru. Zároveň tam budeme mať reštaurátorský ateliér a v podkroví, ktoré sa zateplilo, budú archívne priestory a pracovne pre zamestnancov,“ uviedla na margo využitia budovy Novotná.

Náklady na obnovu tohto historického objektu presiahli 1,8 milióna eur, pričom 85 percent z tejto sumy bolo financovaných z fondov EÚ a 15 percent zo štátneho rozpočtu. Dnes otvorili objekt, ktorý ešte nie je vybavený zariadením. Pred rekonštrukciou bol v havarijnom stave, nebolo tu vykurovanie, ani zavedený vodovod a elektrina tu bola pomerne zastaraná. „Tieto priestory nevyhovovali jednak našim zbierkam, nie to ešte ako pracovisko pre ľudí. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať zdroje na ich obnovu a zachránila sa tak národná kultúrna pamiatka v historickom jadre mesta, ktoré je zapísané v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO a zároveň vznikli špecializované priestory, ktoré budú vyhovovať muzeálnej práci,“ konštatovala Novotná.

Obnova budovy bola realizovaná pod dozorom pamiatkarov i archeológa múzea. Drevená vzorka, ktorá bola odobraná na dendrochronologické vyhodnotenie, napr. ukázala, že kamenný objekt stál už v roku 1317 a našiel sa tam aj chrámový gotický strop datovaný do druhej polovice 14. storočia. „Aj takéto veci ten proces rekonštrukcie priniesol a ukázal, že objekt patrí medzi veľmi cenné budovy v rámci historického centra mesta Levoča,“ uzavrela Novotná.