Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Púť na Mariánsku horu cez víkend pritiahla asi 400.000 ľudí

Na snímke pútnici počúvajú kázeň počas slávnostnej odpustovej svätej omše na Levočskej púti na Mariánsku horu v Levoči 3. júla 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Za účasti asi 100.000 veriacich ju celebroval arcibiskup Mario Giordana, apoštolský nuncius na Slovensku.


Levoča 3. júla (TASR) – Slávnostnou svätou omšou dnes na Mariánskej hore v Levoči vyvrcholila najstaršia púť na východnom Slovensku. Za účasti asi 100.000 veriacich ju celebroval arcibiskup Mario Giordana, apoštolský nuncius na Slovensku. Veriacim odovzdal pozdrav a apoštolské požehnanie svätého otca Františka a vyzval k modlitbe za jeho pôsobenie a spravovanie úradu pre dobro cirkvi i celého sveta.

Aktuálny Svätý rok milosrdenstva je podľa apoštolského nuncia pre veriacich pozvaním, aby si obnovili vieru, ktorú zjavuje Sväté Písmo a židovsko-kresťanská tradícia. "Vieru v Boha milosrdného, v Boha, ktorý nikdy neopúšťa svoj ľud. Práve naopak, stále ho sprevádza, dokonca aj v tých najťažších chvíľach. Keďže si obnovíme vieru v takého Boha, potom sa staneme jeho autentickým odbleskom," povedal v kázni Giordana.

Skutočný kresťanský život nie je podľa jeho slov oddelený od každodennej reality a od potrieb blízkych. "Naopak je s nimi bytostne prepojený našou konkrétnou pomocou a milosrdnou láskou. Ak milujeme iných bratskou láskou, aspoň trocha títo ľudia zakúsia príchuť lásky, ktorou ich Boh miluje," dodal Giordana.

Veriacich tiež povzbudil, aby nezabúdali na slová proroka Sofoniáša o tom, že Panna Mária Boží Syn sú stále záchranou najmä v dnešných rozbúrených časoch. Vyjadril úprimnú radosť z toho, že sa dostal na Mariánsku horu a mohol sa stretnúť na tomto milostiplnom mieste s početným zástupom pútnikov.

Púť počas víkendu podľa organizátorov poznačilo zlé počasie. Hojnú účasť však zaznamenali v noci. "Opäť sa potvrdil prevažujúci trend mladých rodín a kresťanskej mládeže. Muránski veriaci si pripomenuli štvrťstoročie organizovania pútí do Levoče," povedal pre TASR moderátor levočskej púte Jozef Lapšanský. V sobotu (2.7.) a v nedeľu (3.7.), keď vyvrcholil celotýždňový program, ktorý bol duchovnou prípravou, sa na Mariánskej hore zišlo podľa jeho slov takmer 400.000 ľudí. "Množstvo veriacich prišlo v sobotu (2.7.), keďže bol sviatok Navštívenia Panny Márie a rovnako to bola i Fatimská sobota," dodal Lapšanský.

V závere slávnostnej svätej omše dekan mons. František Dlugoš predniesol posolstvo adresované pápežovi Františkovi do Ríma.

Počas púte záchranári ošetrili 65 ľudí

Počas púte na Mariánsku horu, ktorá sa konala tento víkend v Levoči, ošetrili desiati záchranári a dvaja lekári celkovo 65 pútnikov. Traja z nich boli vo vážnom stave.

"K najčastejším diagnózam patrili poranenia dolných končatín, výrony členka, bolesti brucha, uštipnutia hmyzom a vysoký tlak u chronických pacientov, ktorí si na púť nevzali potrebné lieky," informovala hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková–Krčová. Ako ďalej uviedla, záchranári ošetrovali aj kolapsy z dehydratácie, keď veriaci zanedbali pitný režim. "Do nemocnice bolo prevezených osem pacientov. Traja z nich boli vo vážnom stave. Dvaja utrpeli infarkt myokardu, a tretí pacient mal ťažkú alergickú reakciu, uštipla ho osa do krku," uviedla hovorkyňa.

Falck Záchranná, a.s., robila zdravotnú asistenciu na Mariánskej hore počas púte aj minulý rok. Záchranári vtedy ošetrili 106 ľudí, najmä pre úrazy nôh a alergické reakcie. Transport do nemocnice potrebovalo sedem pacientov.