Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dokumentárny film o živote Štubňu bude mať premiéru v Levoči

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Štubňa aktuálne žije a tvorí v Spišskej Novej Vsi a chystá výstavu pod názvom Spišská zima.

Levoča 22. februára (TASR) - V závere týždňa bude mať v levočskom kine Úsmev premiéru dokumentárny film Konzervy času Kazimíra Štubňu. Režisér snímky Valentín Hvizdoš informoval, že v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom snímku odprezentujú v piatok (23. 2.) o 18.00 h. Ide o životný príbeh filmára a fotografa Kazimíra Štubňu, ktorý sa narodil v roku 1937 a už ako 11-ročný chlapec začal fotografovať. Nepretržite tvorí 75 rokov a v súčasnosti pripravuje novú výstavu.

"Jeho fotografická tvorba je širokospektrálna, začínal s komerčnou fotografiou a cez portrét, krajinky, architektúru, reklamnú a folklórnu fotografiu prešiel až po umelecké akty. Ako sám hovorí, fotografoval všetko, čo stálo, čo sa hýbalo, obsiahol takmer všetky žánre fotografie. Nefotografoval iba z veľkých výšok a spod vodnej hladiny," uviedol Hvizdoš.

V roku 1967 spolu so Štefanom Péchym vybudovali štúdio amatérskeho filmu v Levoči, neskôr založil fotoklub v Spišskej Novej Vsi. Jeho najvýznamnejším dokumentárnym filmom je podľa režiséra "Profesor Karol Plicka", ktorý natočil v roku 1968 o jeho fotografickej práci na Spiši. "Za rozvoj slovenskej fotografie mu udelili aj čestné uznanie, získal aj viacero ďalších významných ocenení," dodal Hvizdoš s tým, že jeho fotografie sa objavovali v renomovaných časopisoch a novinách i na rôznych výstavách. Režisér dodal, že technický dokonalé a presne vystihnuté momentky vždy upútali divákov nielen na Slovensku, ale aj v Čechách.

Štubňa aktuálne žije a tvorí v Spišskej Novej Vsi a chystá výstavu pod názvom Spišská zima. Jej súčasťou budú aj ľudové kroje zo stredného a severného Spiša. Dokumentárnu snímku o autorovi natočil producent a režisér Valentín Hvizdoš spolu so svojím filmovým štábom.