Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Potok v Lipanoch prehĺbili, ochrana pred povodňami sa zlepší

Mesto Lipany. Foto: TASR/Ján Lašák

Súčasná úprava koryta Lipianskeho potoka stála 1,2 milióna eur


Lipany 16. októbra (TASR) – V meste Lipany dnes za účasti ministra životného prostredia Petra Žigu odovzdali do užívania protipovodňové dielo, ktoré ochráni mesto pred veľkou vodou. Súčasná úprava koryta Lipianskeho potoka za 1,2 milióna eur na dĺžke 1100 metrov zabezpečí prietok vôd korytom pri zvýšených vodných stavoch až na úroveň storočnej vody.

Hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano informoval, že Lipany v posledných rokoch čoraz častejšie postihovali záplavy potoka v intraviláne mesta, ktoré spôsobili škody na štátnom a súkromnom majetku. V roku 1998 veľká voda zničila celú priemyselnú časť mesta a takmer celú vilovú časť Dubovická roveň, kde došlo k vysokým škodám na majetku. Mesto v nasledujúcich rokoch zasiahli ešte ďalšie štyri povodne. Celkové škody na majetku občanov a mesta vyčíslili na takmer štyri milióny eur.

Rekonštrukcia potoka trvala deväť mesiacov. „V rámci stavby vyčistili koryto od nánosov a porastov, prehĺbili dno v celom regulovanom úseku toku, zrekonštruovali, respektíve postavili opevnenie brehov a dna koryta, múriky vrátane zábradlia a osadili štyri pešie lávky,“ konkretizoval hovorca.

Primátor Lipian Vladimír Jánošík pre TASR uviedol, že išlo o projekt z operačného programu životné prostredie nazvaný Lipany – úprava Lipianskeho potoka v kilometroch 0,300 – 1,400. Z celkových oprávnených výdavkov na tento projekt päť percent nákladov spolufinancovalo mesto zo svojich zdrojov. Úprava potoka bola realizovaná na úseku od Obchodného domu Lipa až po Dom pokojnej staroby.

„Stavenisko sme odovzdali vlani 22. decembra, v januári tohto roku sa začalo s prácami a stavba bola skolaudovaná 30. septembra. Realizovala to firma C.M.R. Slovakia, s.r.o., so subdodávateľmi,“ povedal primátor.

Jánošík doplnil, že povyše Lipianskeho potoka stojí suchý polder, ktorý nepustí väčšie prietokové množstvá vody a pri lejakoch ju zadrží. Problém bol v tom, že Lipiansky potok mal poškodenú reguláciu. Pri každom zdvihnutí hladiny prúd vody vytrhával staré kamenné bloky a poškodzoval tým brehy. Stávalo sa to už pri naplnení koryta do jeho polovice Pri záplavách dochádzalo k rozliatiu vody do veľkej šírky, čo spôsobovalo podplavenie a poškodenie ciest. Najviac trpeli obyvatelia Kollárovej ulice. Ohrozená bola v jednom úseku aj cesta I/68, čo je hlavný ťah na Starú Ľubovňu.

Stano doplnil, že budovanie protipovodňových opatrení patrí v súčasnosti medzi priority ministerstva životného prostredia. Okrem stavby v Lipanoch dnes odovzdali do užívania aj dokončený projekt v Harichovciach a zrekonštruovaný potok v Spišskom Jastrabom. Pred mesiacom to bolo ukončenie rekonštrukcie Veľkého Richňavského jazera, pred dvoma týždňami odovzdávali do užívania vynovenú hať Vyšné Opátske v Košiciach.