Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Lomnica, najstarší hotel vo Vysokých Tatrách, dlhé roky chátra

Hotel Lomnica Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dlhé roky potom patril do podniku Interhotel Tatry, postupne však bolo nutné pristúpiť k určitej obnove tejto budovy.

Tatranská Lomnica 12. januára (TASR) – Najstarším hotelom vo Vysokých Tatrách je hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici. Budova zapísaná v zozname kultúrnych pamiatok však už roky chátra. "Hotel Lomnica bol vybudovaný v roku 1893, bola to najväčšia hrazdená budova vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku, ktorá bola veľmi vyhľadávaná, a až do roku 1905, kedy postavili Grand hotel Praha, to bol najvýznamnejší hotel v Tatrách," priblížil pre TASR históriu hotela Lomnica Peter Chudý zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry.

Dlhé roky potom patril do podniku Interhotel Tatry, postupne však bolo nutné pristúpiť k určitej obnove tejto budovy. To však vzhľadom na jej charakter, polohu a obdobie, kedy bola postavená, nebolo až také jednoduché, a tak hotel začal chátrať. "Bol zatvorený niekedy po roku 1989, kedy už nijakým spôsobom nespĺňal štandard služieb, ktorý sa vyžadoval od zariadení cestovného ruchu, ktoré sa mali uplatniť v konkurenčnom boji o klienta," vysvetľuje Chudý s tým, že hotel niekoľkokrát zmenil majiteľa.

Najväčším problémom podľa neho je, že hotel sa nachádza v srdci Tatranskej Lomnice a nie sú okolo neho ďalšie voľné pozemky, kde by budúci investor mohol dobudovať komplexné služby. "Hotel Lomnica totiž dopláca na to, že keby ho aj chcel nejaký majiteľ zrekonštruovať, musí splniť požiadavky pamiatkarov, keďže je to pamiatkovo chránený objekt. Podľa možností by mal zachovať čo najviac pôvodných prvkov tak, ako to urobil investor bývalých kúpeľov Hviezdoslav, Kriváň, Jánošík na Štrbskom Plese, ktoré sa premenili na Grand hotel Kempinski," objasnil Chudý. Sám si nevie predstaviť, ako by bolo možné vybudovať na mieste hotela Lomnica napr. bazén, wellness centrum, či ďalšie prevádzky, ktoré by zabezpečili projektu návratnosť obnovy a zároveň by ho zvýhodnili v konkurenčnom boji.

"Náklady na rekonštrukciu takéhoto objektu vo Vysokých Tatrách sú neskutočne vysoké a každý investor sa pýta, za aké obdobie sa mu tie milióny eur, ktoré do obnovy vložil, vrátia. Keď sa to obdobie na návratnosť takejto investície počíta na desiatky rokov, tak od toho dá každý ruky preč. To je podľa mňa hlavný dôvod, prečo nie je možné nájsť investora, ktorý by bol ochotný vložiť takúto vysokú čiastku, aby splnil požiadavky jednak územia národného parku a požiadavky pamiatkového úradu na to, aby sa tento objekt zaskvel v bývalej sláve," upozornil Chudý s tým, že podľa neho postupom času hrozí aj úplne zrútenie tejto historickej budovy.

Najstaršími fungujúcimi hotelmi vo Vysokých Tatrách sú v súčasnosti Grand Hotel Starý Smokovec, ktorý vybudovali v roku 1904 a Grand Hotel Praha v Tatranskej Lomnici, ktorý je v prevádzke od roku 1905.